Bani.md

„Afacerea” cu cereale a unui moldovean a prejudiciat statul cu peste 3 milioane de lei! Cum funcționa schema (VIDEO)

„Afacerea” cu cereale a unui moldovean a prejudiciat statul cu peste 3 milioane de lei! Cum funcționa schema (VIDEO)

Un grup infracțional compus din agenți economici a fost deconspirat în sudul țării. Antreprenorii sunt suspectați de evaziune fiscală și escrocherii în proporții deosebit de mari. Unul dintre aceștia, originar din Comrat, a fost reținut azi, în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS.

Ca urmare a perchezițiilor au fost depistate și ridicate facturi de expediție, ștampilate de entitățile vizate în cadrul dosarului, blanchete de contracte, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, cartușe de pistol.

Persoanele implicate în schema infracțională documentată, aveau scopul implementării şi obţinerii de avantaje financiare din funcționarea mai multor scheme de fraudare a bugetului public naţional, prin valorificarea TVA-ului de la companiile delicvente şi spălarea banilor prin intermediul instituţiilor bancare, utilizând ca obiect al tranzacţiilor achiziţionarea, comercializarea şi exportul cerealelor.

La fel, aceștia achiziționau producția agricolă de la persoane fizice şi gospodării ţărăneşti fără eliberarea unor documente tipizate (act de achiziţie, factură, etc.)

Drept urmare, persoanele fizice care dispuneau de producție agricolă transportau la elevator producția cerealieră, iar acesta întocmea factură de expediție precum că, una din cele șapte entități gestionate de către grupul criminal au transmis marfă la păstrare în adresa elevatorului pentru ca acesta să dispună de acte de proveniență.

Grupul infracțional datorează sume impunătoare de bani la mai multe persoane, care nu au confirmare că au comercializat marfa la careva din companiile gestionate. La etapa actuală au fost identificate 12 părți vătămate, unde în baza cererilor acestora au fost intentate cauze penale pe fapte de escrocherie în proporții deosebit de mari. Prejudiciul cauzat părților vătămate fiind peste 3 milioane de lei.

Bărbatul reținut azi are 49 de ani și este suspectat de fraudarea bugetului public național prin implementarea unor scheme de evaziune fiscală și escrocherie. Dacă vina lui va fi demonstrată în instanța de judecată, el riscă de la 8 la 15 ani de detenție.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000