Bani.md

14 companii din R. Moldova vor fi amendate pentru promovarea imaginilor degradante cu femei și a mesajelor discriminatorii

14 companii din R. Moldova vor fi amendate pentru promovarea imaginilor degradante cu femei și a mesajelor discriminatorii

Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) continuă lupta cu sexismul din Republica Moldova! 

Potrivit UN Women, 14 companii din Republica Moldova, din diferite domenii de activitate, vor fi amendate pentru promovarea stereotipurilor de gen în mod ofensator, dar și a imaginilor degradante cu femei sau a mesajelor discriminatorii în adresa femeilor.

În context, Un Women precizează că numărul sesizărilor către Consiliul Anti-discriminare, pe marginea răspândirii mesajelor și a imaginilor sexiste în publicitate a crescut vertiginos, în special pe parcursul anului 2017.

14 companii din R. Moldova vor fi amendate pentru promovarea imaginilor degradante cu femei și a mesajelor discriminatorii

„Legea nr. 71, adoptată în aprilie 2016, interzice publicitatea sexistă, care promovează stereotipuri de gen în mod ofensator, imagini violente și degradante ale femeilor și bărbaților și obligă instituțiile mass-media și companiile de publicitate să utilizeze un limbaj corect și non-discriminatoriu.

Din totalul de 29 de sesizări realizate din aprilie anul trecut până în prezent, Consiliul Anti-discriminare a constat în 20 de decizii fie utilizarea mesajelor și a imaginilor sexiste, fie promovarea publicității sexiste pe panouri publicitare, rețelele de socializare, internet sau spoturi video.

UN Women în Moldova a oferit sprijin tehnic la dezvoltarea pachetului legislativ a Legii nr. 71, pentru ca acesta să fie în conformitate cu angajamentele internaționale ale RM privind egalitatea de gen. Acest lucru a fost posibil datorită unei alianțe largi dintre deputați și deputate, organizațiile societății civile, reprezentanți ai guvernului, ai mass-media, care au acționat împreună.

De asemenea, din 2016, UN Women a avut un parteneriat cu AAPM, în cadrul căruia reprezentanții a zeci de companii de publicitate și PR din Moldova, dar și a instituțiilor de presă au fost instruiți pe marginea combaterii sexismului în publicitate și în presă.

Ca rezultat, 16 companii au semnat angajamente de promovare a egalității de gen și unor imagini și mesaje care nu aduc leziuni demnității femeilor și/sau bărbaților” precizează organizația. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000