Bani.md

Absolvenții care aleg Universitatea de Stat pot obține Burse de Excelență de până la 3000 de lei pe lună! Care sunt condițiile

Absolvenții care aleg Universitatea de Stat pot obține Burse de Excelență de până la 3000 de lei pe lună! Care sunt condițiile
Foto: crd.usm.md

Pentru Admiterea 2017, Universitatea de Stat din Moldova (USM) lansează programul „Bursa de Excelenţă”, conceput în vederea susţinerii absolvenţilor de liceu cu rezultate excelente obţinute la olimpiadele internaţionale şi naţionale sau la alte competiţii prestigioase.

Programul este destinat candidaţilor în studenţi la domeniile Matematică, Fizică, Informatică, Chimie şi Biologie şi presupune acordarea pe toată perioada studiilor de licenţă realizate la USM, cu confirmarea obligatorie prin rezultate excelente academice în perioada sesiunilor de examinare, a trei categorii de Burse de Excelenţă:

  1. Bursa în valoare de 1500 lei/lună şi cazare gratuită în cămin pentru candidaţii cu rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane.
  2. Bursa în valoare de 2000 lei/lună şi cazare gratuită în cămin pentru candidaţii cu rezultate remarcabile la competiţii internaţionale prestigioase.
  3. Bursa în valoare de 3000 lei/lună şi cazare gratuită în cămin pentru candidaţii cu rezultate remarcabile la Olimpiade internaţionale.

Locurile gratuite în căminele USM se vor oferi la solicitarea bursierului respectiv.

Totodată, Universitatea de Stat din Moldova oferă locuri bugetare USM, susţinute din mijloacele proprii ale Universităţii pentru candidaţii la studii de licenţă la specialităţile:

  • din domeniile Matematică, Fizică, Informatică, Chimie şi Biologie cu media de concurs nu mai mică de 8,00;
  • din domeniile ştiinţe sociale şi umaniste cu media de concurs nu mai mică de 9,00.
  • candidaţii care au aplicat la studii la USM prin platforma e-Admitere vor fi scutiţi de taxa de înscriere.

Instituția menționează că în ultimii ani a iniţiat un şir de acţiuni în vederea consolidării performanţelor în educaţie, cercetare şi inovare. Pentru personalul universitar timp de patru ani au fost decernate gradaţiile de merit, un stimulent financiar axat pe performanţe didactice şi ştiinţifice, cu un fond de 7,2 mln. lei; s-a acordat susţinere financiară autorilor articolelor ştiinţifice publicate în reviste cu impact factor – 86 mii lei anual; s-au cofinanţat cercetările ştiinţifice, participările la diverse concursuri şi proiecte ştiinţifice internaţionale şi naţionale – 3,4 mln. lei anual; s-a investit în dotarea laboratoarelor de cercetare cu materiale şi echipamente noi – 3 mln. lei anual, în crearea condiţiilor de trai şi activitate didactico-ştiinţifică pentru întreaga comunitate academică, inclusiv pentru studenţi (căminele modernizate în campusul Gh. Caşu).

Al şaselea an USM sărbătoreşte „Gala Performanţelor” în cadrul căreia şefii de promoţie de la programele de licenţă sunt înmatriculaţi la studiile de master la locurile bugetare USM.

Al treilea an consecutiv candidaţilor la studii de licenţă cu medii de concurs înalte le sunt oferite locuri de studii bugetare USM. De asemenea, sunt susţinuţi prin scutiri de taxă şi studenţii cu performanţe academice, inclusiv sportivii de performanţă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000