Bani.md

Agenții economici prinși cu ilegalități vor avea o perioadă pentru a-și repara greșelile, înainte de a fi urmăriți penal

Agenții economici prinși cu ilegalități vor avea o perioadă pentru a-și repara greșelile, înainte de a fi urmăriți penal foto: deschide.md

Săptămâna aceasta, Partidul Democrat a anunțat o serie de modificări în legislație, care vin să creeze o punte între agenții economici și stat. Potrivit unui proiect de lege, agenții economici vor beneficia de o perioadă de remediere în caz de comiterea ilegalităților, iar catalogarea faptelor drept infracțiuni penale va fi una mai puțin dură.

Proiectul vine cu o abordare mai profundă decât să spună că o faptă este sau nu este una penală. Noi încercăm să creăm o punte care trebuia creată mulți ani în urmă. O legătură foarte strânsă dintre legea cu privire la controlul de stat care are niște mecanisme foarte clare când se face controlul, ce trebuie să rezulte în urma controlului, cum se constată o încălcare, cum se documentează și cel mai important cum se oferă o perioadă de remediere pentru agentul economic în vederea reparării acelei greșele.

Abia după expirarea perioadei de remediere, se evaluează măsurile corective și dacă încă rămâne „în picioare” vreo încălcare - abia atunci ea este calificată în una dintre categoriile I, II sau III și în funcție de acel nivel se iau deciziile ulterioare”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru deschide.md.

Acest principiu ce ține de categorii de fapte urmează a fi aplicate și în cazul celor penale, dar cu caracter economic și care nu comportă un element de violență.

Noi ne-am propus ca acest principiu să fie în egală măsură aplicabil și în privința faptelor penale care au caracter economic, dar care nu comportă în sine un element de violență. Aici am făcut o listă de infracțiuni și am spus că infracțiune se va considera atunci, când vor fi epuizate instrumentele din Legea 131.

Noi am zis că, constatarea acestei infracțiuni nu va fi de competența poliției sau a procuraturii sau a oricărui alt organ de drept. Va fi competența instituției cu responsabilități regulatorii. Constatarea se va face printr-un proces verbal. În lipsa acestui proces verbal nu este în drept niciun procuror și niciun polițist să întreprindă careva măsuri în raport cu acel agent economic.

Repet, o faptă prevăzută de norma penală va deveni infracțiune după ce vor fi epuizate acele căi de remediere. Și nu este suficient să fie epuizate acele căi, dar e important ca fapta să fie cel puțin de gravitatea nivelului III - un nivel care prezintă un pericol eminent pentru societate. Prin urmare, nu orice faptă noi o vom considera crimă și astfel se va face decriminalizarea”, a explicat ministrul Cebotari.

În fapt, instituțiile regulatorii vor  stabili o încălcare într-un proces verbal și vor oferi o perioadă de corectare. Gradul de gravitate a faptei va fi stabilit după expirarea termenului de corectare, asta în cazul în care problema nu va fi reparată.  

În cazul în care gravitatea va fi de nivelul III, va fi înștiințat organul de urmărire penală care, având la mâna procesul verbal al instituției regulatorii, va porni un dosar penal. Faptele care vor fi de gravitate - nivelul I sau II - vor fi documentate administrativ”, menționează ministrul.

Autoritățile spun că prin aceste modificări, numărul infracțiunilor se vor reduce semnificativ. 

Mai mult, pentru unele categorii de infracțiuni va fi interzisă ridicarea înscrisurilor pe suport de hârtie sau chiar și în formă electronică, însă vor putea fi ridicate copii, utilizate drept probă. Organele de drept vor avea la dispoziție până la trei zile pentru a extrage aceste copii și pentru a restitui documentele originale agentului economic, astfel încât activitatea acestuia să nu fie blocată pentru o perioadă mai mare de trei zile.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000