Bani.md

Ai o idee de dezvoltare a orașului Chișinău? Primăria îți oferă finanțare! Consilierul Victor Lutenco explică ce trebuie să faci (VIDEO)

Ai o idee de dezvoltare a orașului Chișinău? Primăria îți oferă finanțare! Consilierul Victor Lutenco explică ce trebuie să faci (VIDEO)

Deși acum Primăria Chișinău se află într-o situație delicată, anul 2017 vine și cu vești bune pentru chișinăuieni. Începând cu acest an, locuitorii capitalei pot veni la Primărie cu inițiative de dezvoltare a orașului și pot beneficia de finanțare din partea municipalității. Acest lucru e posibil după ce a fost aprobat Regulamentul bugetului civil, despre care vom vorbi azi cu Victor Lutenco, consilier municipal și unul dintre autorii proiectului. 

- De când a fost dată undă verde pentru depunerea proiectelor, au fost înregistrate deja două inițiative. Cel puțin la sfârșitul săptămânii trecute, era înregistrat un proiect de amenajarea a unui teren de joacă în sectorul Botanica și o propunere de amenajare a scuarului Onisifor Ghibu de pe strada Pușkin. Cunoașteți dacă mai sunt și alte proiecte înregistrate?

Da. Acuma sunt vreo șapte. Este vorba despre un teren sportiv, amenajarea unei curți împreună cu parcare în sectorul Ciocana, deja scuarul Onisifor Ghibu și terenul de joacă de la Botanica. Din câte am înțeles, sunt cinci proiecte mari și două mici la moment, dar sper că vor mai apărea pe parcurs, pentru că, la ședința explicativă pe care am avut-o săptămâna trecută, au mai fost propuse încă vreo șapte idei.

- Spuneați, în cadrul consultărilor publice din toamnă, că ideea implementării bugetării civile în Chișinău a fost preluată din experiența unor orașe europene, ne puteți da exemple în ce orașe din Europa funcționează bugetul civil?

Am analizat practica unor orașe din Polonia și Regulamentul pe care l-am implementat noi e, de fapt, cumva copiat destul de mult din practica poloneză, din orașe mai mari și mai mici, începând cu Varșovia și mai departe. Totodată, știu că bugetarea civilă se implementează și în Ucraina, mai ales în partea vestică a țării. Știu că sunt orașe care implementează ideea și în România. Chiar și în Republica Moldova, orașul Bălți, spre exemplu, este deja la al doilea ciclu de proiecte. Volumul proiectelor diferă, la Bălți sunt alocate 120 de mii de lei pentru toate proiectele, pe când la Cluj, spre exemplu, valoarea unui proiect este de 150 de mii de euro. Însă se poate crește volumul bugetării civile, condiția esențială este să avem proiecte bune și de o calitate bună.

Recent am avut ocazia să merg și la Madrid (n.r. Spania) și la Utrecht (n.r. Olanda), unde am interacționat cu activiști, reprezentanți ai societății civile și consilieri și probabil, la un moment dat, vom ajunge să avem o platformă de interacțiune la nivel european, astfel să putem învăța unii de la alții, din practicile bune, dar și din greșeli. Inclusiv, cred că am putea beneficia de o asistență din partea altor orașe.

- Dacă eu sunt un simplu locuitor al orașului, care nu mă pricep la scris proiecte, dar am o idee de o lucrare care aș vrea să fie făcută în cartierul în care locuiesc, ce trebuie să fac?

Nu trebuie să aveți pricepere mare la scrierea proiectelor. În general, ideea bugetării civile este orientată anume pentru oameni ca tapajul pe care l-ați descris, care au o idee și cunoștințe elementare despre cum se mișcă lucrurile în oraș. Noi am propus un formular și am elaborat și un ghid, care poate fi găsit pe site-ul Primăriei la compartimentul Bugetare civilă. Ghidul detaliază fiecare etapă din formular. Noi nu ne așteptăm la un formular completat cu mii de cuvinte, ci o exprimare foarte clară a obiectivului și a activităților. În condițiile în care unele proiecte poate nu vor oferi suficiente detalii sau vor trebui să mai fie lucrate, am propus crearea unei comisii de evaluare formală, scopul căreia va fi să asigure că proiectele pot fi finalizate. Scopul comisiei nu este de a da o apreciere că proiectul este bun sau rău, dar să facă proiectul realist. Am planificat acordarea unui termen de șapte zile autorilor pentru ca să aducă proiectele în concordanță cu cerințele, care vor fi înaintate de comisie. 

Interviu complet în format video îl vedeți pe realitatea.md.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000