Bani.md

Alertă în UE: Ouă contaminate cu insecticid, depistate în mai multe țări! Peste 180 de ferme olandeze și-au suspendat activitatea

Alertă în UE: Ouă contaminate cu insecticid, depistate în mai multe țări! Peste 180 de ferme olandeze și-au suspendat activitatea foto: glasul-hd.ro

Milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente, informează cotidianul britanic The Guardian.

Testele efectuate au indicat un nivel crescut al insecticidului în unele ouă livrate de mai multe ferme olandeze, astfel că ţări precum Germania, Olanda şi Belgia au ordonat retragerea a milioane de ouă de pe piaţă, scrie Mediafax.

Aproximativ 180 de ferme olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz.

"Ouăle contaminate au fost depistate şi retrase de pe piaţă, iar situaţia este sub control", a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Marea Britanie şi Franţa au depistat, luni, mai multe loturi de ouă din import care au fost contaminate cu insecticid, în contextul în care mai multe state din Uniunea Europeană au raportat astfel de produse contaminate de la finele lunii iulie, relatează site-ul france24.com.

Comisia Europeană a anunţat luni că, în cadrul sistemului său de alertă rapidă, s-a stabilit că ouăle aflate sub suspiciunea de contaminare au fost, de asemenea, distribuite în Franţa şi Marea Britanie, prin intermediul Germaniei. Retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz.

"În prezent, suedezii, elveţienii, francezii şi britanicii trebuie să verifice, deoarece traseul acestor ouă poate fi urmărit", a spus Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000