Bani.md

Banca Europeană oferă moldovenilor un împrumut de 120 de milioane de euro, pentru dezvoltarea sectorului horticol

Banca Europeană oferă moldovenilor un împrumut de 120 de milioane de euro, pentru dezvoltarea sectorului horticol foto: paradisverde.ro

Peste 300 de agenți economici, care activează în domeniul horticol și peste 52 de mii de gospodării țărănești vor putea beneficia de mijloace financiare în cadrul proiectului Noi oportunități pentru agricultori cu sloganul „Livada Moldovei”.

Banii vor fi investiți în tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină, modernizarea proceselor de modernizare, precum și diversificarea piețelor de desfacere pentru fructelemoldovenești. Proiectul are drept scop facișlitarea și crearea condițiilor vaforabile pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol din țară, scrie realitatea.md.

Agriculturii vor putea beneficia de alocări pentru investiții de minimum 5 mii de euro, iar maximum de 5 milioane de euro, cu termenul de creditare de 10 ani și garanție de până la patru ani. Rata dobânzii este competitivă de 5-6% pentru creditele în valută. În cadrul proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA zero, facilități la import prin scutirea plăților și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor necesare.

Fermierii moldoveni vor avea posibilitatea să investească banii oferiți și în modernizarea sau construcția laboratoarelor fitosanitare proprii. Astfel, proiectul prevede pentru acest sector 12 milioane de euro, adică zece la sută din valoarea totală a creditului disponibil. Sectorul horticol asigură 14 la sută din veniturile provenite din export, devansând celelalte sectoare.

Proiectul „Livada Moldovei” a fost lansat în vara anului 2016 de către Guvernul Republicii Moldova în cooperare cu Banca Europeană de Investiții, instituție care oferă creditul de 120 de milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului horticol. Acesta urmează a fi implementat până în anul 2021, de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7018 -0.0000
USD 16.6983 -0.0000
RUB 0.2967 -0.0000
RON 4.4422 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000