Bani.md

BNM a selectat 6 concepte pentru designul monedelor de 1 și 2 lei, însă deocamdată nu le-a făcut publice (VIDEO)

BNM a selectat 6 concepte pentru designul monedelor de 1 și 2 lei, însă deocamdată nu le-a făcut publice (VIDEO)

Banca Națională a selectat conceptele câștigătoare pentru designul monedelor de 1 leu și 2 lei, după ce timp de mai mult de o lună, cetățenii au avut posibilitatea de a prezenta câte un concept pentru fiecare monedă. Anunțul a fost făcut astăzi de către viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, în cadrul unui briefing de presă.

În total, la consultările publice au participat 33 de persoane, care au prezentat peste 80 de schițe.

Totuși, numele câștigătorilor și conceptele alese învingătoare nu au fost făcute publice, întrucât, conform declarațiilor viceguvernatorului, cadrul legal nu permite divulgarea informațiilor înainte de decizia finală de punere în aplicare a inițiativei respective.

„Cadrul legal nu permite. Legea spune că toate caracteristicile tehnice pot fi văzute numai atunci când va fi publicată în Monitorul Oficial decizia de punere în aplicare a monedelor de 1 și 2 lei. Dacă aș divulga acum aceste informații, ar rezulta că fac o abatere de la cadrul legal”, a declarat viceguvernatorul.

De fapt, nici măcar persoanele câștigătoare nu știu că coneptele lor au fost selectate drept învingătoare. Acestea urmează să afle peste câteva luni, potrivit lui Ion Sturzu, atâta timp cât va dura procedura de până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Ion Sturzu a ținut să menționeze că au fost selectate 3 concepte pentru moneda de un leu și trei concepte pentru designul monedei de 2 lei, toate urmând a fi premiate.

Totuși, niciuna dintre schițele prezentate nu se va afla pe fețele celor două monede. Conceptele elaborate de către cetățeni vor servi drept sursă de inspirație pentru designerului desemnat de BNM, care va elabora designul monedelor.

„Propunerile sunt originale, pe diferite tenatici precum personalități istorice, flora și fauna, cultura și arta” a mai declarat reprezentantul BNM.

Ion Sturzu a dat asigurări că noile monede care vor fi introduce în Republica Moldova vor fi suficiente încât să satisfacă cerințele tuturor cetățenilor. De asemenea, BNM informează că va ține la curent publicul larg cu pașii care vor fi făcuți în acest sens.

Bani.md  amintește că Banca Națională a Moldovei și-a exprimat intenția de a introduce monele de 1 și 2 lei pe piața din RM, iar bancnotele cu valoarea nominală de 1 leu urmează a fi scoasă treptat din circuit.

În perioada 27 iunie – 4 august au avut loc consultări publice, în cadrul cărora cetățenii au avut posibilitatea de a prezenta câte un concept pentru fiecare monedă.

Principalul motiv al introducerii monedelor este faptul că acestea au o durată de viață de peste 20 de ani, în timp ce bancnota de 1 leu are o longevivitate de circa 1,5 ani. Astfel, cheltuielile BNM-ului vor fi micșorate semnificativ.

După introducerea monedelor de 1 și 2 lei, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat anterior că nu este exclus faptul că și bancnotele naționale vor fi modernizate. Acesta a dat de înțeles că s-ar putea ca acestea să fie din polimer, ca și leul românesc, dar și să aibă design divers, nu doar cu același domnitor. 

Citește și: 

DE CE AVEM NEVOIE DE MONEDE DE 1 ȘI 2 LEI? BANCA NAȚIONALĂ EXPLICĂ BENEFICIILE

Expert: Introducerea monedei de 2 lei ne va simplifica viața cu 33,4%

Bancnotele moldovenești ar putea fi modernizate! Cioclea: Poate vom avea bancnote mai diverse, nu numai cu același domnitor (VIDEO)

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000