Bani.md

Carantină de pesta porcină: ANSA atenționează călătorii să NU aducă carne din Ucraina sau România (VIDEO)

Carantină de pesta porcină: ANSA atenționează călătorii să NU aducă carne din Ucraina sau România (VIDEO) foto banatulazi.ro

Satul Palanca este în carantină timp de 60 de zile, după depistarea unui caz de pestă porcină. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor(ANSA) anunță că întreprinde măsurile de rigoare pentru eradicarea focarului  şi prevenirea răspândirii bolii în alte regiuni ale ţării. 

În acest sens, în cadrul unui briefing de presă, directorul General al ANSA, Gheorghe Gaberi, a atenţionat persoanele care călătoresc în Ucraina, la revenire să nu procure carne sau produse din carne, fiindcă astfel pot introduce virusul PPA. Şi cei care pleacă în România, ar trebui să se abţină de la transportarea cărnii sau a produselor din carne, fiindcă controlul la vamă este unul strict şi nu permite trecerea peste Prut a acestor produse.

Șefii subdiviziunelor teritoriale pentru siguranța alimentelor au organizat controlul obiectelor supuse supravegherii sanitar-veterinare de stat cu risc sporit pentru PPA (ferme, gospodării ale populatiei, abatoare, unități de procesare și tranșare a cărnii,  piețe agroalimentare, etc.) pentru excluderea apariţiei şi răspândirii bolii.

Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Căușeni a delegat medici veterinari oficiali și de liberă practică pentru asigurarea eradicării eficiente a focarului de PPA în Palanca, Ştefan Vodă pentru o perioadă de 60 de zile. Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Comrat, a dispus deplasarea medicilor veterinari în localităţile raionului Vulcănești pentru organizarea controlului sanitar- veterinar a tuturor obiectelor cu risc sporit de infectare cu PPA.

Totodată, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a organizat recepţionarea operativă  şi analiza probelor susupecte prelevate din teritoriu. A fost aprobat un grafic de serviciu permanent, inclusiv în zilele de odihnă. Direcția comerț internațional și coordonare a posturilor la frontieră  a Agenţiei  intensifică conlucrarea  cu  Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră privind interzicerea transportării peste frontieră a carnii și produselor din carne de porcină.

În prezent, în localitate se desfăşoară ancheta epidemiologică şi se dezinfectează locurile unde au fost întreţinute animalele afectate. Porcinele din sat sunt plasate sub observaţie sanitar-veterinară. Concomitent, a fost intensificat controlul privind traficul de porcine, produse şi subproduse obţinute de la acestea. Populaţia locală, în special proprietarii de porcine,  sunt instruiţi în vederea respectării regulilor de bio-securitate.

Amintim că pe 27 octombrie curent, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor din Ştefan Vodă a anunţat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor despre suspiciuni de Pestă Porcină Africană la trei animale din trei gospodării din satul Palanca. În aceiaşi zi, probele de material patologic au fost prelevate şi expediate la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Rezultatele analizei au confirmat Pesta Porcină Africană. În prezent în această localitate, în acelaşi focar au mai pierit 4 porcine.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7018 -0.0000
USD 16.6983 -0.0000
RUB 0.2967 -0.0000
RON 4.4422 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000