Bani.md

Cele 183 de percheziții antidrog de ieri au dus la destructurarea a 4 grupări criminale! Cum activau fiecare (VIDEO)

Cele 183 de percheziții antidrog de ieri au dus la destructurarea a 4 grupări criminale! Cum activau fiecare (VIDEO)

25 de persoane au fost reținute după ce ieri, 8 noiembrie, procurorii teritoriali, împreună cu Direcţia Antidrog a INI a IGP al MAI, Direcţia de Poliţie a municipiului Chişinău, în conlucrare cu inspectoratele de poliţie teritoriale, au inițiat o operațiune antidrog fără precedent în Republica Moldova în cadrul căreia au avut loc peste 183 de percheziţii.

Astfel, activitatea a patru grupări criminale, care aveau celule de distribuție a drogurilor pe întreg teritoriul țării, a fost deconspirată.

O grupare aducea pastile extasy din Europa și le distribuia prin cluburile de noapte, una constând 450 de lei. Patru persoane au fost reținute, fiind ridicate peste 600 de pastile și mai multe droguri de alte tipuri.

O altă grupare, formată de persoane de origine romă din Vatra, era specializată în droguri sintetice, precum heroina. Cinci persoane au fost reținute, printre care și liderul grupării criminale.

Șase persoane, reprezentanți ai unui cult religios, au fost reținute pentru distribuirea marijuanei și pastilelor extasy, acestea având conexiune cu consumatori de droguri.

Totodată, o grupare realiza droguri prin intermediul internetului și aplicațiilor pentru telefoane mobile, precum Viber sau Telegram. Mai mult, membrii aveau un cod pentru droguri: „sare”.

Pe cazul uneia dintre cele patru grupări criminale a căror activitate a fost deconspirată, Poliţia Capitalei, Procuratura mun. Chişinău  şi INI al IGP au colaborat trei luni - timp în care s-a stabilit că substanţele narcotice erau importate în Republica Moldova din China prin Federaţia Rusă şi Ucraina, metoda de distribuire către consumatori fiind cea online.

La documentarea grupării, s-au antrenat un număr suficient de poliţişti şi procurori, acumulând probe suficiente ce ar demonstra complicitatea a 7 membri, cu vârstele cuprinse între 20 ani şi respectiv 35 ani, originari din Chişinău, Calaraşi şi Criuleni.

Fiecare din membrii nominalizaţi avea scopul şi rolul său la realizarea drogurilor. Prin intermediul reţelelor online, potenţialul client solicita o doză, două sau trei doze de droguri, printr-un mesaj remis online în aplicaţia grupului închis. Clientul era obligat să achite bani de la 350 lei până la 2 000 lei, prin intermediul terminalelor de plăţi electronice. Ulterior, el primea un mesaj în care era specificat locaţia drogurilor ascunse.

Astfel de ascunzişuri au fost depistate în jur de 97 de locaţii pe teritoriul mun. Chişinău. Iar în urma percheziţiilor demarate la domiciliul unuia dintre membri, au fost depistate pacheţele deja pregătite pentru a fi ascunse în acele locuri, fiind depistate şi ridicate droguri sintetice de tip PVP.

Aceştia au fost arestaţi pe un termen de 30 de zile şi sunt cercetaţi penal pentru realizarea drogurilor în proporţii deosebit de mari. Conform legii învinuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 ani până la 15 ani.

De menționat că perchezițiile au avut loc în 27 de raioane ale țării, iar 47 din persoane suspecte au fost condamnate. Acestea nu sunt angajate în câmpul muncii, iar cinci sunt studenți. Valoarea drogurilor ridicate ajunge la milioane de lei!

 

 

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RUB 0.2847 -0.0022
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019