Bani.md

Comisarul european, Cecilia Malmstrom, a dat asigurări că asistența financiară oferită de UE va ajunge în Moldova

Comisarul european, Cecilia Malmstrom, a dat asigurări că asistența financiară oferită de UE va ajunge în Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi cu Cecilia Malmstrom, Comisar european pentru comerț despre posibilitățile de impulsionare a cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul comercial. În cadrul conferinței de presă comună, Premierul a menționat că pentru țara noastră este esențială valorificarea accesului pe piața europeană. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de peste 64% la export și circa 50% la import. Totodată, a crescut numărul companiilor implicate în comerțul cu UE și a fost diversificată gama de produse exportate pe piața europeană. 

„Această creștere, dar şi interesul prioritar de a susține agricultorii din țară, au determinat cererea noastră adresată UE de a examina posibilitatea măririi contingentelor tarifare pentru strugurii de masă, prune și cireșe, precum şi modificarea condițiilor de export pentru grâu, orz, porumb şi zahăr”, a declarat Pavel Filip. 

De asemenea, oficialii au abordat problema exportului de produse de origine animală moldoveneşti pe piaţa europeană. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat gratitudine Uniunii Europene pentru suportul continuu acordat ţării noastre în aplicarea prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător(DCFTA). Totodată, șeful Executivului a menționat că dialogul purtat cu oficialul european a vizat și oportunitatea de extindere a termenului de aplicare a DCFTA în regiunea transnistreană și pentru anul 2018. 

„Discuțiile cordiale şi pline de substanță pe care le-am avut cu doamna Comisar îmi dau şi mai multă încredere în reușita acțiunilor noastre comune de a aduce Republica Moldova mai aproape de UE, oferind astfel cetățenilor noștri noi oportunități pe o piață care s-a arătat deschisă față de Republica Moldova”, a subliniat Pavel Filip.

La rândul său, Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a dat asigurări că asistența financiară oferită de Uniunea Europeană Republicii Moldova va ajunge în țara noastră.

"Sprijinul financiar a fost oferit cu anumite condiții. Aceste condiții vizează și discuțiile ce au loc cu Fondul Monetar Internațional, care decurg destul de bine. Comisia de la Veneția a venit cu anumite recomandări și noi vom urmări să vedem cum sunt respectate aceste recomandări. Prima tranșă va fi plătită în timp util”,a spus Comisarul European pe Comerț, Cecilia Malmstrom.

Oficialul european spus că relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt puternice, iar UE va continua să susțină țara noastră în implementarea reformelor. De asemenea, oficialul european a remarcat că antreprenorii din țara noastră au beneficiat din plin de implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Astfel, producătorii de sucuri, fructe conservate și legume și-au mărit exporturile în UE cu peste 25%, în timp ce exportul de vin s-a dublat. Volumul comerțului între Republica Moldova şi UE a crescut cu 15% în comparație cu anul 2015. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RUB 0.2847 -0.0022
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019