Bani.md

Cu ce dobândă a împrumutat Air Moldova 75 mln de lei și de ce a avut nevoie de acești bani

Cu ce dobândă a împrumutat Air Moldova 75 mln de lei și de ce a avut nevoie de acești bani

La mijlocul lunii septembrie, Consiliul Concurenței (CC) anunța că examinează notificarea parvenită de la Î.S. "Aeroportul Internațional Chișinău" referitor la intenția acordării unui împrumul în valoare de 75.000.000 de lei  Î.S. C.A. "Air Moldova". Detalii însă, despre condițiile acordării acestui împrumut nu au fost făcute publice.

Ulterior, în presă au vehiculat informații precum că împrumutul ar fi fost acordat pentru un an, cu o rată a dobânzii aproape de rata Băncii Naționale.

La începutul lunii octombrie, președinta CC, Viorica Cărare, menționa într-un interviu că împrumutul a fost deja acordat și că CC a analizat modul în care este distorsionată concurența:

„Dacă n-ar fi acest ajutor, întreprinderea respectivă ar fi în condiții egale cu concurenții săi, însă în cazul în care statul îi oferă un ajutor, acest agent economic capătă un avantaj în raport cu ceilalți rivali. Noi trebuie să urmărim ca avantajul să-l mețină la suprafață pe agentul economic X și nu să-i ruineze pe ceilalți, eliminându-i de pe piață”, menționa atunci Viorica Cărare.

Drept răspuns unei solicitări efectuate de reporterii Bani.md, Ministerul Economiei și Infrastructurii a informat că contractul dintre ”Air Moldova” și  Aeroportul International Chișinău a fost încheiat la 15 septembrie 2017. Asta la doar 3 zile după ce Consiliul Concurenței cerea „observații și puncte de vedere de la terți, în legătură cu notificarea sus-menționată”.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, împrumutul de 75 de milioane de lei urmează a fi restituit în termen de 6 luni din momentul semnării contractului, adică până la 15 martie 2018.

În conformitate cu condițiile contractului, Air Moldova se obligă să achite Împrumutătorului dobânda în mărime de 7,55% din suma tranșei împrumutului efectiv.

De ce a avut nevoie Air Moldova de acest împrumut?

MEI susține că, pe parcursul anilor 2016–2017 ÎS CA ”Air Moldova” a rambursat credite în valoare de peste 120 mln MDL, fără a contracta altele în schimb.

„Acest fapt, precum și impedimentele dar si procesele îndelungate în obținerea unor noi credite bancare de pe piața Republicii Moldova, au generat necesitatea identificării unor surse alternative de creditare și anume împrumutul acordat de către o altă instituție de stat, în cazul dat Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău. Acest ajutor oferit  prin intermediul Contractului de împrumut enunțat a avut loc cu respectarea tuturor rigorilor legale aplicabile domeniul concurențial”, se menționează în răspunsul Ministerului.

O parte din banii din împrumutul dat sunt folosiți pentru deschiderea unor destinații noi, Krasnodar (aprilie 2017), Sharm el Shahe (octombrie 2017), Dubai (noiembrie 2017), Geneva (decembrie 2017), Ekaterinburg (aprilie 2018), și altele.

Autoritățile au ținut să menționeze că „Air Moldova se dezvoltă într-un mediu competitiv dur în care activează mari companii aeriene internaționale (Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Wizz Air, Tarom, ş.a.), iar acest fapt necesită mijloace circulante pentru asigurarea bunei functionari și  investiții continue a companiei si cresterea nivelului de deservire a clientilor si pasagerilor sai”.

De menționat că operatorul aerian național, ÎSCA ”Air Moldova”, în vederea îndeplinirii planului strategic de acțiuni pentru dezvoltare,  a achiziționat în leasing operațional două aeronave, un Embraer 190 în 2016 și un Airbus A319 în 2017.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7018 -0.0000
USD 16.6983 -0.0000
RUB 0.2967 -0.0000
RON 4.4422 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000