Bani.md

Cum putem reduce consumul de plastic? IDEI simple, dar care au un impact enorm asupra mediului

Cum putem reduce consumul de plastic? IDEI simple, dar care au un impact enorm asupra mediului foto: huffingtonpost.com

În luna iulie peste 150 de țări susțin campania internațională Plastic Free July 2017 (Fără Plastic în Iulie). Tot în iulie s-a aprobat în lectură finală proiectul de lege privind interzicerea pungilor de plastic în Republica Moldova. În acest sens redacția Revistei Managementul Deșeurilor în Republica Moldova a schițat o serie de recomandări pentru a reduce consumul de plastic, în special cel de unică folosință, care poate fi ușor înlocuit cu alternative reutilizabile:

1. Sticlele de apă

Provocarea e și mai mare în luna iulie, când căldurile văratice te duc mereu cu gândul la o sticlă de apă din plastic, care de îndată ce este consumată, se aruncă la gunoi.

ALTERNATIVA e simplă și anume: să vă echipați cu o sticlă de apă reutilizabilă sau refolosiți o sticlă veche pe care o aveți deja. Puteți procura butelii refolosibile din comerț.

2. Paharele de cafea

O cana de cafea americano sau un latte e opțiunea multor consumatori, care deja au transormat în deprindere obiceiul de a procura cel puțin câte 1-2 căni de cafea de unică folosință. Ca exemplu, în Marea Britanie sunt folosite zilnic peste 7 milioane de pahare de cafea de unică folosință, iar majoritatea nu pot fi reciclate. Sunt sigură ca majoritatea celor ce procură astfel de cafea la gheretele specializate din țară nici nu s-au gândit că aceste cani de unică folosință aparent din hârtie nu pot fi reciclate, nefiind biodegradabile.

ALTERNATIVA este să începeți prin a vă aduce propria ceașcă de cafea reutilizabilă, pe care o puteți purta în geantă. Puteți cumpăra căni de cafea din oțel inoxidabil, din sticlă și ceramică reutilizabile, sau puteți să reprofilați doar un borcan de sticlă vechi sau chiar să vă aduceți propria cană. Recomand celor ce își pot permite să procure online modele reutilizabile comode și cu design variat, dat fiind faptul că la noi nu se prea regăsesc.

3. Pungile de la magazin

Zilnic facem cumpărături și ne alegem cu câteva pungi din plastic. Unii din noi le aruncă din start la gunoi, alții adună aceste pungi făcând colecție, reutilizând o parte din ele care în final oricum ajung a fi aruncate la gunoi. Mai târziu acestea ajung depozitate la groapa de gunoi sau aruncate în ape, având nevoie de până la 400-500 ani pentru descompunere.

ALTERNATIVA: sunt pungile reutilizabile. Aici chiar nu e o scuză să nu le folosim atât timp cât ele sunt confecționate cu drag de oameni frumoși și iubitori de natură sau de copii. Acestea pot fi personalizate la dorință și arată stilat pe umărul fiecăruia din noi. O poți purta mereu în geantă, în mașină, sau o poți pune lângă ușă pentru a evita scuza “am uitat-o, dați-mi vă rog o pungă din plastic!”.

4. Paiurile

Un alt deșeu din plastic produs în cantități enorme și aruncat după prima utilizare este PAIUL. Da, acest obiect mic și de multe ori colorat pentru a atrage și mai mult atenția în special a copiilor, este inutil. În cazul acestuia chiar nu ar fi o scuză. Este suficient să renunțați sa îl mai utilizați, nu pierdeți nimic, gustul băuturii va rămâne neschimbat.

ALTERNATIVA în cazul în care totuși insistați să îl utilizați ocazional, să știți că există. În cazul dat, puteți alege paiuri produse din materiale reciclabile precum din oțel inoxidabil reutilizabil, din sticlă sau din bambus.

Nu uitați că schimbarea durează, iar noile deprinderi nu se capătă într-o zi. Vor fi situații variate, multe semne de întrebare și ezitări. Nu renunțați și nu uitați că până și cea mai mică renunțare la plastic este un plus la rezultatul final – MAI PUȚIN PLASTIC CONSUMAT ȘI UN MEDIU MAI CURAT!

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000