Bani.md

Cum să economisești bani la următorul bilet de avion? Află totul despre costurile în plus ale companiilor aeriene

Cum să economisești bani la următorul bilet de avion? Află totul despre costurile în plus ale companiilor aeriene

Orice călător își dorește să economisească câțiva bănuți atunci când rezervă biletele de avion. De fapt, cu șanse minime de a greși, putem spune că cei mai mulți consideră asta drept un factor de importanță capitală atunci când își aleg biletele către următoarea călătorie.

Studiul Internațional de Călătorii realizat de Momondo în 2017, a scos la lumină faptul că, pentru 49% dintre respondenți, prețul este cea mai importantă chestiune când vine vorba de rezervarea zborurilor. Și, cu toate că arta de a găsi zboruri ieftine este de neprețuit, taxele ascunse din spate nu se lovesc prea des de zâmbete binevoitoare.

Pentru că nu ne place să ne asumăm niciun risc când vine vorba de compararea celor mai bune prețuri, solicităm întotdeauna furnizorilor (mai precis, companiilor care oferă efectiv biletele) să includă toate taxele necesare înainte de a le afișa pe momondo. Și așa știm că suntem la ani lumină de orice surpriză neplăcută.

Unii au nevoie de check-in pentru bagaje, alții consideră că un zbor nu-i reușit în absența unei mese cumsecade, iar pentru alții este importantă alegerea unui anume loc în avion. Aceste taxe adiționale sunt opționale, dar pot însemna bani în plus plătiți la biletul de avion.

Iată cele mai bune sfaturi de a economisi bani, ajutându-te să eviți taxele adiționale la biletele de avion, de acum pentru eternitate.

Taxele pentru bagaje

În cele mai multe situații în care când te repezi să cumperi un zbor ieftin de la o companie aeriană low-cost, prețul biletului nu include și bagajul de cală. Asta înseamnă, că oricât ar fi de ispititor costul, trebuie să te gândești să mai adaugi o sumă semnificativă la prețul final. Și nu de puține ori se întâmplă ca asta să dubleze prețul biletului.

Ca să eviți această sigură neplăcere, cea mai bună soluție este să călătorești doar cu bagajul de mână. Totuși, dacă nu poți să pleci fără bagaj de cală nici în ruptul capului, plătește-l online – e mult mai ieftin decât atunci când îl plătești la biroul de check-in.

Încă un sfat prețios: citește care este greutatea maximă admisă de compania respectivă și fă bine și cântărește-ți bagajul înainte. Costul kilogramelor extra în aeroport nu se efectuează, deobicei, fără grave strângeri de inimă.

În privința bagajului de mână, greutatea sa maximă variază în funcție de companie și se situează undeva între 7 și 23 kg, în vreme ce bagajul de cală poate avea, deobicei, până la 23 kg. Atențiune! Atunci când depășești aceste limite, taxele îți pot ușura buzunarul. 

Locurile pre-selectate din avion

Cel mai probabil, în cazul în care călătorești cu o companie low-cost, nu vei avea opțiunea alegerii locului în avion în absența unei taxe suplimentare. Nu-i nicio problema atunci când călătorești singur, dar dacă dacă pleci la drum în gașcă, vei vrea să schimbați impresii pe avion. În rarele ocazii în care, deși plătești un loc pre-selectat în avion și nu-l primești, fă bine și contactează centrul de serviciu al companiei aeriene pentru a remedia degrabă problema.

Aplicațiile precum Seatfrog te ajută să licitezi pentru locurile rămase libere, pe ultima sută de metri și da, asta se traduce cu prețuri mai mici decât atunci când aplici online.

Bucatele și licorile de la bordul avionului

Fiecare companie aeriană funcționează în baza propriilor politici când vine vorba de-ale gurii pe timpul zborului: unele te servesc de la ele cu o băuturică și poate și-o gustare, în vreme ce altele nu scot nimic din buzunar până nu faci tu primul pas.

În cazul zborurilor mai lungi de 4 ore, firesc este să primești o masă gratuită (nu atât gratuită, cât mai degrabă inclusă în prețul biletului). Dar ca să nu-ți auzi stomacul cum începe să cânte, cel mai bine ar fi să verifici condițiile specifice de pe biletul de avion.

Un sfat deloc de trecut cu vederea este că, de regulă, mâncarea din aeroport, deși net mai scumpă față de ce ai putea găsi în centrul orașului sau, de fapt… oriunde, este totuși mai ieftină și de mai bună calitate față de cea din avion.

Motivul este că acesteia din urmă i se adaugă sare și conservanți pentru a rămâne proaspătă la altitudini ridicate. Altă idee măreață este ca, dacă știi că te lovește foamea în avion, să îți comanzi o masă pre-plătită care este, deobicei, mai ieftină decât dacă este comandată în timpul zborului.

Taxele extra pentru folosirea cardurilor de credit și de debit

Ai observat, poate, că în momentul în care ești direcționat spre pagina finală pentru a cumpăra biletul de avion, tam-nisam, prețul cunoaște o ușoară creștere în funcție de metoda de plată pe care o alegi. Ești întrebat, bun cetățean, dacă preferi să plătești cu cardul, să faci transfer bancar sau să folosești PayPal. Cască bine ochii și alege metoda de plată cea mai ieftină pentru tine.

Momondo cere tuturor furnizorilor să includă cel puțin o variantă de card larg răspândită care poate fi folosită fără taxe suplimentare, iar dacă se întâmplă să deții cardul cu 0 taxe în plus… norocul tău. Dacă, pe de altă parte, ai un singur tip de card, poate merită timpul și efortul să înscri carduri adiționale pentru a evita să plătești extra.

Asigurarea de călătorie și de anulare a zborului

Nu puține sunt cazurile când, în timpul procesului de achiziționare al biletului, companiile aeriene și agențiile online de travel te vor îmbia cu cumpărarea unei asigurări de călătorie sau de anulare a zborului.

Ca să facem cel mai scurt rezumat posibil, asigurarea pentru anulare îți dă banii înapoi în cazul în care, dintr-un motiv sau din altul, nu mai poți să onorezi un anume zbor, iar asigurarea de călătorie… ei bine, nu credem că mai are nevoie de nicio introducere.

Iar dacă poți să bagi mâna în foc pentru faptul că nu vei anula zborul și nici nu vrei în ruptul capului să-ți faci asigurare de călătorie, dă-i înainte, ia biletul pur și simplu. Oricum, înainte de a te arunca pe asigurări, verifică dacă nu ai deja una făcută la bancă sau dacă cea de acasă nu acoperă deja călătoriile. Că nu vrei să o plătești degeaba, asta-i sigur.

Sursa: momondo.ro

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000