Bani.md

Curtea Constituțională a decis: Decretul de numire a ministrului Apărării va fi emis de Candu sau Filip

Curtea Constituțională a decis: Decretul de numire a ministrului Apărării va fi emis de Candu sau Filip foto: constcourt.md

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau premierul Pavel Filip vor emite în calitate de președinte interimar decretul de numire a ministrului Apărării. Decizia a fost luată astăzi, 20 octombrie, de către Curtea Constituțională, după ce Guvernul s-a adresat ieri, cu o sesizare, privind circumstanțele care justifică interimatul funcției de șef al statului și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale. 

Sesizarea a fost făcută pentru a depăși blocajul instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.   

Consilierul președintelui țării, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția condamnă în continuare hotărârea Curții Constituționale și consideră că fiecare și-a asumat răspunderea pentru acțiunile sale. „Circul continuă. Rolurile au fost și repartizate și executate. Noi nu putem accepta un neprofesionist să fie în fruntea unui minister strategic”, a conchis Lebedinschi.

La rândul său, viceministrul Justiției, Eduard Serbenco, a menționat că „s-a constatat prin hotărârile anterioare ale CCM blocajul instituțional parvenit din partea șefului statului de a refuza numirea în funcție a noului ministru al Apărării, astfel, urmează ca în decurs de trei zile, fie președintele Legislativului, sau, șeful cabinetului de miniștri să emită decretul de numire în funcție al ministrului Apărării și să primească jurământul”.

Hotărârea integrală a Curții Constituționale poate fi găsite aici.

Citește și:

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A DECIS! DODON AR PUTEA FI SUSPENDAT DIN FUNCȚIE DACĂ NU RESPECTĂ CONSTITUȚIA

IGOR DODON A REFUZAT DIN NOU CANDIDATURA GUVERNULUI LA FUNCȚIA DE MINISTRU AL APĂRĂRII (DOC)

EUGEN STURZU VA FI ÎNAINTAT REPETAT LA FUNCȚIA DE MINISTRU! FILIP: „DOMNUL PREȘEDINTE ȘI PSRM SE CRED PARTID DE GUVERNARE”

IGOR DODON VINE CU PROPRIA SA CANDIDATURĂ LA FUNCȚIA DE MINISTRU AL APĂRĂRII, DEȘI NU ARE DREPTUL S-O FACĂ (DOC)

IGOR DODON NU VA ACCEPTA CANDIDATURA LUI EUGEN STURZA LA FUNCȚIA DE MINISTRU AL APĂRĂRII

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RUB 0.2847 -0.0022
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019