Bani.md

Două milioane de lei pentru hârtie igienică în grădinițe! Soluția propusă de autorități - temporară (VIDEO)

Două milioane de lei pentru hârtie igienică în grădinițe! Soluția propusă de autorități - temporară (VIDEO) foto simbol: business24.ro

A fost găsită o soluție temporară pentru cumpărarea hârtiei igienice și a altor produse de igienă pentru școlile și grădinițele din capitală. În urma rectificărilor la Bugetul municipal pentru anul 2017, au fost alocate suplimentar circa două milioane de lei, care vor fi distribuite Direcțiilor educație tineret și sport de sector, scrie realitatea.md.

Totodată, pentru trei instituții de învățământ de tip școală-grădiniță, care sunt cu autonomie financiară, au fost alocate 30 de mii de lei. Pentru școlile, liceele și gimnaziile cu sold negativ s-a propus alocarea sumei de 760 mii de lei, iar pentru instituțiile cu sold pozitiv, s-a propus rezolvarea problemei prin redistribuirea alocațiilor între articolele de cheltuieli.

Chiar dacă au fost alocați bani suplimentari, problema ce ține nemijlocit de procurarea hârtiei igienice nu a fost încă rezolvată. Or, potrivit Viorică Negrei, directoare adjunct a Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău, contabilitățile direcțiilor de sector nu au posibilitatea juridică de a cumpăra hârtie igienică. 

Contactat de Realitatea.md, șeful interimar al DETS Rîșcani, Andrei Pavaloi, a spus ce soluții s-au discutat la ședințele DGETS cu privire la acest subiect: „Neavând la momentul de față niște normative, nu putem să decontăm acest produs. Noi am discutat în cadrul ședințelor de la Direcția generală de mai multe ori acest subiect. Urmează să facem demersuri repetate la Ministerul Sănătății și alte organe, care au competența de a face măsurările privind cantitatea de hârtie igienică utilizată de un copil pe zi, și să ne ofere o soluție tehnică în acest sens”, a spus funcționarul. 

Adrei Pavaloi susține că, potrivit Legii, organele centrale trebuie să le ofere un răspuns timp de 30 de zile „dar în situația respectivă, Legea petiționării spune că în 15 zile ar trebui să răspundă, fiind vorba despre o urgență”, a precizat directorul interimar al DETS Rîșcani.

Totodată, prin decizia de azi a membrilor CMC se vor aloca resurse financiare suplimentare pentru câteva instituții de învățământ din capitală, necesare pentru reparații de acoperișuri, garduri, schimbarea geamurilor, procurarea mobilierului etc.

Amintim că, pe 23 octombrie, un grup de mămici au organizat un protest în fața Primăriei capitalei, cerând autorităților municipale să găsească o soluție pentru procurarea hârtiei igienice și a altor produse de igienă în școlile și grădinițele din capitală, pentru că părinții ai căror copii frecventează instituțiile de stat sunt puși în situația să plătească din buzunarul propriu aceste produse.

Citește și:

DGETS: Autoritățile nu au dreptul de a cumpăra hârtie igienică pentru copiii din grădinițe. Trebuie să-și ia de acasă! (VIDEO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7018 -0.0000
USD 16.6983 -0.0000
RUB 0.2967 -0.0000
RON 4.4422 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000