Bani.md

După ce a interzis Odnoklassniki, Mail.ru și Yandex, Ucraina acuză Rusia că a efectuat un atac cibernetic asupra site-ului președinției

După ce a interzis Odnoklassniki, Mail.ru și Yandex, Ucraina acuză Rusia că a efectuat un atac cibernetic asupra site-ului președinției
Foto: neweuropeinvestor.com

Administraţia prezidenţială ucraineană a acuzat Rusia că ar fi efectuat un atac cibernetic care a vizat site-ul Preşedinţiei ţării, după ce Kievul a impus o serie de sancţiuni împotriva mai multor site-uri ruseşti, notează Reuters, citat de Mediafax.

"Am observat reacţia Rusiei la decretul prezidenţial care a inclus blocarea accesului la serviciile de social media ruseşti. Site-ul preşedintelui este afectat de un atac organizat", a declarat Dmitro Shymkiv, adjunctul şefului Administraţiei prezidenţiale.

"Situaţia este sub control datorită specialiştilor noştri şi nu există nicio ameninţare referitoare la funcţionarea site-ului", a precizat oficialul.

Kremlinul nu a comentat încă acuzaţiile Administraţiei prezidenţiale de la Kiev. Rusia a negat în repetate rânduri că ar duce un război cibernetic împotriva Ucrainei.

Ucraina a impus marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că susţine rebeliunea separatistă din estul Ucrainei, blocând accesul pe teritoriul său la mai multe servicii de internet foarte populare oferite de companii ruse.

Aceste măsuri au fost anunţate în cadrul unui decret făcut public pe site-ul preşedinţiei şi includ reţeaua de socializare VKontakte, un fel de Facebook rus, reţeaua Odnoklassniki, dar şi motorul de căutare Yandex şi portalul Mail.ru.

Potrivit Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev, blocarea site-urilor ruseşti a fost impusă cu scopul de a proteja împotriva companiilor "ale căror activităţi ameninţă securitatea informatică şi cibernetică a Ucrainei".

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova nu a uitat principiul reciprocităţii în cazul unor astfel de dispute, catalogând acţiunea părţii ucrainene este una "obtuză".

Amintim că ieri, Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat un decret privind noi sancțiuni împotriva Rusiei, blocând accesul la mai multe rețele de socializare rusești.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000