Bani.md

Era gata să-și dea și lănțișorul de la gât, doar să nu fie sancționat. Ghinion, însă: Polițistul n-a vrut!

Era gata să-și dea și lănțișorul de la gât, doar să nu fie sancționat. Ghinion, însă: Polițistul n-a vrut! foto: INP

Trei cazuri, în care conducătorii auto au încercat să mituiască angajații Inspectoratului Național de Patrulare, au fost documentate pe parcursul săptămânii trecute de către ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI în comun cu subdiviziunile teritoriale ale IGP, CNA și Procuratura Anticorupție. Cazurile au fost denunțate de către polițiști.

Două incidente au avut loc la data de 7 și 8 noiembrie curent, în timpul patrulării echipelor  mobile din cadrul Batalionului de Patrulare Nord al INP. Inspectorii de patrulare au stopat unitățile de transport pentru depăşirea vitezei de circulaţie. Conducătorii auto au propus mită pentru a nu le fi întocmite procese-verbale.

Fiind avertizați de către polițiști despre răspunderea penală pentru oferirea de mită, ambii bănuiți au insistat și au lăsat sume de bani în automobilul de serviciu. În cadrul acțiunilor de urmărire penală demarate, bănuiții și-au recunoscut vina.

Alt caz a avut loc la data de 9 noiembrie curent. Un tânăr de 23 ani locuitor al satului Cazaclia, a propus inspectorilor de patrulare ai Batalionului de Patrulare Sud al INP, mijloace bănești în sumă de 200 lei și un lănțișor de argint evaluat de bănuit la suma de 150 dolari SUA, pentru nu fi documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare avansată de ebrietate. Ulterior, urmare a acțiunilor de urmărire penală și investigații speciale, bănuitul a fost reținut în flagrant delict de ofițerii SPIA în momentul transmiterii sumei promise și a obiectului de preț.

Toți bănuiții sunt documentați pentru corupere activă (art. 325 CP al RM), iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale.

Potrivit autorităților, numărul denunțurilor parvenite din partea angajaților MAI este în creștere, iar acest lucru denotă „gradul de responsabilitate și spiritul de integritate care ia amploare în sistemul afacerilor interne”. În acest context, Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI îndeamnă cetățenii să se abțină de la manifestările de orice gen de corupție, iar în cazul în care cunosc sau sunt forțați să ia parte la acțiuni cu caracter corupțional să apeleze necondiționat la numărul scurt 1520.

De menționat că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7018 -0.0000
USD 16.6983 -0.0000
RUB 0.2967 -0.0000
RON 4.4422 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000