Bani.md

Export mai puțin obișnuit: Israel cumpără nisip pentru plaje de la turci

Export mai puțin obișnuit: Israel cumpără nisip pentru plaje de la turci

Israelul intenționează să-și umple țărmurile cu nisip negru și gri importat din Turcia, potrivit unui anunț făcut de o corporație publică israeliană.

Corporația recurge la importul nisipului, întrucât folosirea nisipului local va fi mai costisitor. Mass-media israelienă scrie că pentru început va fi livrat 1 milion de metri cubi, o cantitate care ar putea umple clădirea Empire State Building.

Yaakov Becher, directorul unei companii din Israel a declarat că diametrul mediu nisipul importatl ar putea acoperi o porțiune mai mare a de plajă și va proteja țărmurile stâncoase ale Israelului.

Unele grupuri s-au opus înțelegerii din motive politice și de mediu, organizațiile turcești de mediu spunând că exportul generează posibilitatea de a distruge speciile ascunse în nisip, ceea ce ar putea deteriora ecosistemul local.

Relația politică dintre cele două țări a avut o istorie tumultoasă în ultimul deceniu, în principal din cauza ocupației israeliene din Palestina.

Turcia a reluat relațiile diplomatice cu Israelul abia anul trecut, după ce, în 2010, un raid al forțelor navale asupra navei Mavi Marmara, care transporta ajutoare pentru palestinienii din fâșia Gaza, s-a soldat cu 10 morți în rândul activiștilor turci.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0030 0.0239
USD 17.8649 0.0058
RUB 0.3029 0.0022
RON 4.5769 0.0047
UAH 0.7020 0.0029