Bani.md

Fiscul s-a luat de capul unităților de schimb valutar! Se anunță verificări în toată țara

Fiscul s-a luat de capul unităților de schimb valutar! Se anunță verificări în toată țara

Unitățile de schimb valutar au fost verificate de autorități! Serviciul Fiscal de stat a efectuat pe parcursul zilelor de 1 și 2 noiembrie anul curent 24 de verificări pe întreg teritoriul țării, dintre care 12 doar în capitală. Asta după ce în urma unei analize  a informaților disponibile, s-a constatat că numărul de tranzacții înregistrate prin aparatul de casă și control este prea mic. 

În cadrul monitorizării on-line a  tranzacțiilor înregistrate de casele de schimb valutar prin aparatul de casă și control, SFS a stabilit că unele case de schimb valutar zilnic înregistrează un număr simbolic de tranzacții (în mediu 20-35 tranzacții, dintre care minimum 6 tranzacții sunt operațiuni de serviciu la introducerea soldurilor valutelor la începutul zilei și extragerea de numerar). Atât numărul redus de tranzacții înregistrate prin aparatul de casă, cât și faptul că suma operațiunilor de vânzare a valutei adesea este mai mică decât suma operațiunilor de cumpărare a valutei, fapt care denotă neutilizarea mașinii de casă și control la efectuarea operațiunilor de schimb valutar (în special la vânzarea valutei).

Reieșind din cele constatate SFS a decis desfățșurarea unui șir de verificări, care au drept scop conformarea contribuabililor care oferă servicii de Exchange.

În ruma verificărilor, au fost depistate 20 de abateri de la legislație, dintre care: 8 cazuri cu caracter fiscal (încălcări la disciplina mașinii de casă și control) și 12 cazuri contravenționale (încălcarea regulilor de efectuare  a plăţilor în numerar). 

Conform prevederilor legislației, pentru abaterile depistate, contribuabilii riscă sancțiuni fiscale în mărime de 40 mii lei (per toate cazurile) și sancțiuni contravenționale în mărime de 16 700 lei.

SFS anunță că verificările la casele de schimb valutar vor continua pe întreg teritoriul țării. De asemenea, agenții economici sunt îndemnați să se conformeze și să activeze conform legislației în vigoare.

Citește și:

OPT case de schimb valutar din zona Pieței Centrale s-au „înțeles” să afișeze același curs! Acum vor plăti amenzi

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7018 -0.0000
USD 16.6983 -0.0000
RUB 0.2967 -0.0000
RON 4.4422 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000