Bani.md

Igor Dodon se laudă că R. Moldova a obținut statut de observator pe lângă Uniunea Euroasiatică! Reacția lui Andrian Candu

Igor Dodon se laudă că R. Moldova a obținut statut de observator pe lângă Uniunea Euroasiatică! Reacția lui Andrian Candu

Republica Moldova este prima țară care a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică! Un astfel de anunț a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, pe contul său oficial de Facebook, după ce a participat la ședința Consiliului Economic Eurasiatic Suprem.

„Propunerea Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a acorda statutul respectiv Republicii Moldova a fost susținută unanim de liderii țărilor membre ale UEE. În afara de domnul Putin, este vorba de Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, Președintele Kîrgîzstanului, Sooronbay Jeenbekov, dar și Primul ministru al Armeniei, Nikol Pașinyan.

După anunțarea acestei decizii, am ținut un discurs la ședința Consiliului eurasiatic economic suprem și le-am mulțumit șefilor statelor-partenere pentru încredere. Totodată, am subliniat că cooperarea și mai strînsă a Moldovei cu Uniunea Economică Eurasiatică este solicitarea majorității cetățenilor noștri și drept interes național obiectiv, a scris Igor Dodon.

După acest anunț, în cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat că Republica Moldova nu poate deveni observator în cadrul Uniunii Euroasiatice fără acordul Parlamentului și Guvernului, iar partidul de la guvernare susține vectorul European și nu planifică anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană la o simplă dorință a lui Igor Dodon. 

Cu o reacție a venit și Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a declarat că nici Guvernul și nici Legislativul nu au depus cereri către Uniunea Economică Eurasiatică și nu au solicitat vreun statut expres prin lege.

"În aceste condiții, Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit statut de observator și categoric nu statul Republica Moldova. Țara noastră este deplin angajată în cooperare cu Uniunea Europeană, iar parcursul european este singura opțiune strategică de dezvoltare a țării, care oferă șanse de progres și stabilitate pentru generații. Din acest motiv, am inițiat procedura de modificare a Constituției pentru introducerea vectorului european drept unica opțiune de dezvoltare în prevederile legale. Nici Igor Dodon și nici alt demnitar nu poate fără suportul Parlamentului să decidă alt curs pentru Republica Moldova", a precizat Andrian Candu.

Potrivit articolului 66 din Constituția Republicii Moldova,  atribuțiile de bază ale Parlamentului numără aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe a statului, ratifică, denunță, suspendă și anulează acțiunea tratatelor internaționale încheiate de Republica Moldova.  Totodată, potrivit articolului 11 din Legea privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova din 24 septembrie 1999, Parlamentul Republicii Moldova decide asupra ratificării, acceptării, aprobării sau aderării Republicii Moldova la:

1. tratatele internaţionale încheiate în numele Republicii Moldova;

2. tratatele  internaţionale care sînt semnate la nivel de guvern şi se încadrează în una din următoarele categorii:

-  tratate de pace;

-  tratate politice sau care implică un angajament politic;

-  ratate cu caracter militar, care vizează capacitatea de apărare a Republicii Moldova, problemele dezarmării sau ale controlului internaţional asupra armamentului, asigurarea păcii şi securităţii;

- tratate cu privire la teritoriu;

- tratate care  fac necesară adoptarea unor legi noi sau revizuirea legilor în vigoare, cu excepția tratatelor privind acordarea asistenței externe nerambursabile;

- tratate care  vizează participarea Republicii  Moldova în organizaţiile internaţionale;

- tratate care implică un angajament financiar;

- tratate care vizează statutul persoanelor, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului;

- orice tratate  a căror ratificare este specificată în dispoziţiile acestora.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000