Bani.md

În România se cere închiderea unor plaje: „În Germania, la steag roșu salvamarul pleacă acasă”

În România se cere închiderea unor plaje: „În Germania, la steag roșu salvamarul pleacă acasă” foto: radioconstanta.ro

Salvamarii constănţeni cer închiderea plajelor periculoase atunci când scăldatul în mare nu se poate face în siguranţă din cauza mării agitate ori a curenţilor, aceasta fiind o măsură pentru salvarea vieţii celor care se aventurează în apă ignorând avertismentele, scrie Mediafax.

Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, care operează plajele din Mamaia şi Constanţa, a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri la Prefectura Constanţa, că în acest sezon estival salvamarii din nordul litoralului au avut aproximativ 2.000 de intervenţii pentru salvarea unor persoane din apele mării, mai mult de jumătate dintre acestea fiind făcute atunci când condiţiile de îmbăiere nu era bune, iar scăldatul era interzis sau permis numai înotătorilor cu experienţă.

”De la începutul sezonului avem 1976 de intervenţii la mare, din care, reţineţi, sunt 773 în zilele cu steag galben şi peste 840 pe steag roşu! În Australia, în Germania, la steag roşu salvamarul pleacă acasă. Este o nebunie să crezi că salvamarul este Dumnezeu! Păşeşte pe apă şi vine înapoi… Nici pe el nu se poate salva. Sunt state care au instituit amendă. Belgia, Germania, Italia, Spania, dau amendă până la sute de dolari sau de euro pentru cel care nu respectă regulile”, a spus Gabriel Bălan.

El crede că cea mai simplă soluţie ce poate fi aplicată în cazul celor care intră în mare chiar şi atunci când scăldatul este interzis, riscând astfel şi viaţa salvamarilor, este, în lipsa unei legi care să prevadă amendarea teribiliştilor, să se închidă plajele periculoase când vremea este rea.

”Administratorii să închidă plaja. Este o plajă periculoasă, se închide şi gata. (…) Prin echipamente, prin pregătire, poţi să iei măsuri astfel încât să eviţi. Unde este zonă periculoasă să închidă plaja, nu mai fac plajă organizată şi nici nu îi dau salvamari acolo. Vrea să moară, să se ducă. Cineva pe Facebook a spus <Strângi bani un an întreg să vii să te distrezi ca să te înmormântezi la plajă>. Treaba ta ce faci domnule, dar trebuie să ne protejăm şi pe noi”, a spus Bălan.

Potrivit acestuia, o altă problemă este prezenţa skijet-urilor prea aproape de ţărm, printre oamenii care se scaldă, şi a declarat că i-a cerut premierului să reglementeze acest aspect.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000