Bani.md

Inspecție la Darwin și alte companii! Proprietarii s-au ales cu amenzi din partea Consiliului Concurenței

Inspecție la Darwin și alte companii! Proprietarii s-au ales cu amenzi din partea Consiliului Concurenței

UPDATE: Reprezentanții companiei Darwin au venit cu o reacție în legătură cu aplicarea amenzii de către Consiliul Concurenței. Întreprinderea susține că decizia CC a fost contestată în instanța de judecată, întrucât consideră că angajații Darwin nu au comis careva încălcări.

”Decizia prin care a fost aplicată amenda considerăm că este una ilegală și pentru a demonstra acest lucru a fost demarată procedura de contestare în instanța de judecată a acesteia. Remarcăm faptul că până la pronunțarea instanței de judecată referitor la legalitatea aplicării sancțiunii date, nu poate fi făcută afirmația precum că au fost comise încălcări de către compania „Glamis” SRL în cadrul exercitării inspecției de către Consiliul Concurenței”, comunică cei de la Darwin.

Circa 2 milioane de lei vor achita în bugetul de stat întreprinderile „Cifrotech" S.R.L., „Interacces-M" S.R.L., „Glamis" S.R.L. și „BTS PRO" S.R.L. pentru încălcarea legislației concurențiale.

Potrivit deciziei CC, primele trei companii „Cifrotech" S.R.L., „Interacces-M" S.R.L., „Glamis" S.R.L., care sunt amplasate la aceeași adresă, au fost vizitate de o echipă a Consiliului concurenței pentru efectuarea unei inspecții. De menționat că una dintre aceste companii (Glamis S.R.L.) deține magazinele Darwin.

Administratorul care a ieșit în întîmpinarea angajaților CC, a  informat că nu va deschide ușa până la venirea juristul întreprinderii. De altfel, acesta a dat o serie de telefoane, fără a ține cont de solicitarea angajatului Consiliului Concurenței, de a se abține de la apeluri telefonice pe durata desfășurării inspecției.

Ulterior, la sediul întreprinderilor s-a prezentat juristul companiilor, care, după ce a făcut cunoștință cu actele de efectuare a inspecției, a permis accessul în încăpere pentru a efectua inspecția.

Totuși, CC a constatat că pe durata de 44 min, a fost tergiversat accesul echipei de inspecție în oficiu „Glamis” SRL, „Cifroteh” SRL și „Interacces-M” SRL, fiind create condiții prielnice distrugerii informațiilor și documentelor necesare derulării investigației.

De asemenea, angajații companiei au refuzat să acorde acces la e-mailurile de serviciu de la adresa electronică mail.darwin.md, motivând că acestea nu funcționau, deși calculatorul avea acces la internet, iar conexiunea cu alte adrese electronice s-a realizat fără probleme tehnice.

Mai mult, angajații CC s-au deplasat la unul dintre magazinele Darwin, unde, la fel, le-a fost refuzat accesul la emailul de serviciu mail.darwin.md, invocându-se motive tehnice. Ulterior, în urma examinării istoricului accesărilor la internet de la calculatorul respectiv, s-a constatat că emailul a fost accesat în ziua efectuării inspecției, însă în afara orelor la care angajații CC s-au aflat acolo. 

În rezultat, CC a constatat că reprezentanții celor trei întreprinderi, care au sediul la aceeași adresă și contabilitate comună stocată pe același server, au efectuat acțiuni coordonate pentru a împiedica efectuarea inspecției, prin limitarea accesului la informația din e-mail și cloud.

Drept urmare, CC a stabilit aplicarea următoarelor amenzi:

„Cifrotech” SRL – peste 667.000 de lei

„Interacces-M” SRL – circa 186.000 de lei

„Glamis” SRL – circa 17.000 de lei

De asemenea, „BTS PRO" S.R.L. a fost amendată cu peste 1 milion de lei, penru refuzul de a se supune inspecției, dar și pentru ducerea în eroare a angajaților CC.

Sumele respective urmează a fi achitate la bugetul de stat în timp de 60 de zile lucrptoare de la data comunicării deciziei către companiile respective.

De menționat că, conform prevederilor art. 56 al Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012Consiliul Concurenței are dreptul de a desfășura inspecții la întreprinderi, în scopul efectuării investigațiilor dispuse. La rândul său, în conformitate cu prevederile art. 56 alin. (11) al Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012, întreprinderea are obligația să se supună inspecției efectuate de către Consiliul Concurenței.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RUB 0.2847 -0.0022
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019