Bani.md

Klaus Iohannis a desemnat un prim-ministru interimar, după ce acceptat demisia lui Mihai Tudose

Klaus Iohannis a desemnat un prim-ministru interimar, după ce acceptat demisia lui Mihai Tudose

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat marți că l-a desemnat pe Mihai Fifor prim-ministru interimar, după demisia lui Mihai Tudose.

Klaus Iohannis a anunțat că va convoca pentru miercuri consultări cu partidele politice pentru formarea noului Guvern. 

„Premierul Tudose mi-a înaintat demisia și am acceptat-o. Această situație în care s-a ajuns mă nemulțumește profund și este una care mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eșuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situația de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranță politică nu trebuie să genereze instabilitate politică. Vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generată iarăși în interiorul PSD. După demisia premierului Tudose l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea Guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă și cât ține de minte am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitațiile de participare la consultări”, a declarat șeful statului român. 

Cine este Mihai Fifor, desemnat să exercite interimar funcţia de prim-ministru al României, în urma demisiei lui Mihai Tudose 

Mihai-Viorel Fifor, actualul ministru al Apărări, are 47 de ani și este senator de Dolj. A fost preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie în fostul mandat şi conduce PSD Craiova din 2010. În 2015, premierul Victor Ponta l-a propus pe Fifor ministru al Transporturilor. Preşedintele Klaus Iohannis a respins, însă, propunerea, motivând că nu are experiență în acel domeniu.

În 2009 a devenit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, post pe care l-a mai avut şi în 2012. De asemenea, timp de trei ani, între 2009-2012, a fost manager la Muzeul Olteniei. Începând din 2012, Mihai Fifor este senator. În 2014, el a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile achiziţionate de familia fostului preşedinte Traian Băsescu la Nana.

Mihai Fifor este preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Amintim că Mihai Tudose a anunţat, ieri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că demisionează din funcţia de premier al României. Plec cu fruntea sus", a spus Tudose. El a precizat că nu va asigura interimatul la Palatul Victoria, iar programul de marţi al prim-ministrului de la Palatul Victoria va fi preluat de vicepremierul Paul Stănescu.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000