Bani.md

Laundromatul pune în ALERTĂ și Marea Britanie! The Guardian: 17 bănci din UK implicate, iar milioanele spălate au fost cheltuite pe blănuri, diamante, case de lux

Laundromatul pune în ALERTĂ și Marea Britanie! The Guardian: 17 bănci din UK implicate, iar milioanele spălate au fost cheltuite pe blănuri, diamante, case de lux

Laundromatul pune în alertă și Marea Britanie. După Reuters, Novaya Gazeta, și The Guardian publică noi informații despre schema spălării a peste 20 de miliarde de dolari prin bănci comerciale din mai multe țări, bani proveniți de la zeci de companii rusești. Vom traduce în cele ce urmează întregul text publicat în investigația britanicilor. 

ce este Laundromat?

Laundromat este un  nume oferit de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru o schemă vastă de spălare a banilor. În perioada toamna 2010-primăvara anului 2014, oficiali din Federația Rusă și oameni din interiorul sistemului au transferat miliarde de dolari în Europa, Statele unite ale Americii și alte țări. Oamenii legii din Republica Moldova și Letonia au depistat cel puțin 20 de miliarde de dolari - bani murdari. Se consideră că valoarea reală poate fi de 80 miliarde de dolari. Nu toți banii implicați în spălătoria rusească au fost identificați. 

Ce este spălarea de bani?

Un proces prin care banii obținuți într-un mod criminal sunt curățați, oferindu-li-se o proveniență, aparent, legală. De obicei, acest proces implică un număr mare de transferuri.

Cum lucrează Laundromatul?

Schema era ingenioasă, scrie The Guardian. În multe cazuri, aceasta implica companii fictive. Majoritatea dintre ele au fost înregistrate în Londra, la Casa Companiilor. De obicei, compania A „împrumuta” o sumă mare de bani companiei B. O altă afacere în Federația Rusă, reprezentantă de moldoveni, trebuiau să devină garantul acestor companii. Judecătorii moldoveni autentificau „datoria” , lăsând companiile rusești să transfere bani reali unei bănci din Republica Moldova. De aici, banii ajungeau spre oo bancă din Letonia, în interiorul Uniunii Europene.

Cine mai era implicat?

cel puțin 19 bănci comerciale din Federația Rusă. Unul dintre acestea era Ruskii Zemelnii Bank (RZB). Aceasta a spălat 9,7 miliarde de dolari. De pe conturi din Federația Rusă, banii erau transmiși pe alte conturi spre Moldindconbank în Moldova. De aici, banii erau transferați către Trasta Komercbanka, în capitala letonă, Riga. În Moldova, 15 judecători, 10 șefi de la bănci comerciale și oficiali de la banca centrală, patru executori judecători judecătorești sunt judecați pe acest caz. Toți se confruntă cu acuzații de spălare de bani. Ucraineni și moldoveni apar în scheme ca și directori ai companiilor fictive din Marea Britanie. multe dintre acele persoane nu au avut vreo bănuială că ar face parte dintr-o schemă internațională de spălare a banilor. 

Unde au plecat banii?

Oriunde. 20 de miliarde de dolari au plecat prin sistemul financiar în 96 de țări. Lista include națiuni mari precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, China, dar și altele mai mici, precum Slovenia și Taiwan. Banii s-au scurs prin 21 de companii hub, numite așa ca Seabon și Valemont Properties Ltd. Majoritatea a fost înregistrată în Marea Britanie și făceau înregistrări anuale pentru perioade scurte de timp. adevărații proprietari și administratori sunt ascunși în spatele unei rețele mari de companii offshore, scrie The Guardian. 

Și cu Marea Britanie?

Valoarea totală a banilor transmisă pe conturile din marea Britanie este de 738.1 de milioane de dolari. Înregistrările obținute de OCCRP arată că o parte dintre bani au fost cheltuite pe blănuri, diamante, candelabre de designer și taxe la una dintre școlile particulare, de top din Marea Britanie. Banii au mai fost utilizați pentru plăți efectuate trupelor rock care evoluau în Federația Rusă, chiar și un interpret din Florida. au plecat la un townhouse în Kensington.În schemă au fost implicate 17 bănci britanice. Toate băncile britanice majore au procesat banii deja spălați. Guvernarea britanică a depistat că Royal Bank of Scotland a procesat 113.1 milioane de dolari, iar HSBC 545.3 milioane de dolari.

Laundromatul pune în ALERTĂ și Marea Britanie! The Guardian: 17 bănci din UK implicate, iar milioanele spălate au fost cheltuite pe blănuri, diamante, case de lux

Dar cu Statele Unite?

Mai mult de 53 de milioane de dolari au plecat în Statele Unite ale Americii. Bănci mari americane au fost implicate, inclusiv citibank și bank of America. Numerarul a fost cheltuit pentru stomatologie estetică, ceasuri de lux pentru diving și alte elemente. Unicele bănci care au semnalat posibili bani murdari au fost cele americane. Bank of New York Mellon a refuzat plățile. 

Cine a beneficiat de pe Laundromat?

Laundromatul a funcționat ca un sistem bancar gigantic din umbră. La vârful piramidei sunt utilizatori și super-utilizatori, toți conectați impecabil cu elita din Federația Rusă. Câțiva oameni de afaceri din Federația Rusă, importând bunuri în țară de proveniență, au utilizat și ei schema. ei au angajat companii logistice pentru a face afaceri cu Serviciul Vamal rusesc. Sunt suspiciuni că unii oameni ai legii au avut și ei de câștigat.

A fost cineva arestat?

Da. Presupusul arhitect al schemei este un om de afaceri din Moldova, Veaceslav Platon, fost parlamentar și acționar Moldindconbank. Poliția ucraineană l-a arestat în 2016 și l-a extrădat autorităților din Republica Moldova. 

Cine investighează?

Moldova, Letonia și, posibil, Rusia. Anchetatorii au petrecut luni întregi pentru a asambla înregistrările bancare și tranșele prin care au trecut banii spălați. În 2014, doi ofițeri FSB au vizitat detectivi din Moldova. Au făcut câteva investigații, nefiind clar dacă au făcut cercetări întru descoperirea adevărului sau a informației pe care o dețineau cei din Republica Moldova. În această lună, dimplomații moldoveni au fost hărțuiți ori de câte ori au intrat în Rusia, autoritățile din Moldova legând această situație de investigațiile demarate în investigația Laundromat la care autoritățile din Rusia nu au fost deschise să coopereze.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000