Bani.md

Moldovenii își recapătă încrederea în leu?! Cioclea: „Avem un efect invers dolarizării”

Moldovenii își recapătă încrederea în leu?! Cioclea: „Avem un efect invers dolarizării”

Moldovenii își recapătă încrederea în moneda națională. Cel puțin asta susține guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea, care spune că în trimestrul III 2017, dinamica agregatelor monetare a fost una pozitivă, iar principala contribuție a venit de la depunerile în lei.

„Este un element important pentru orice Bancă Națională să vadă că în agregatele monetare, componentul monedei naționale este important față de valută. Avem un fenomen invers dolarizării. Dacă în 2015 a fost o fugă de leu, populația a încercat să se protejeze prin cumpărarea valutelor forte, de un an – un an jumate, lumea are încredere în leu”, a menționat Sergiu Cioclea.

Potrivit guvernatorului, volumul creditelor în lei este în creștere, iar acest lucru se datorează inclusiv faptului că leul s-a apreciat față de dolar în această perioadă sau cel puțin a arătat că este stabil.

„S-a vorbit mult că băncile nu acordă credite. Dacă e să ne referim la credite noi în lei, de 12 luni acest indicator crește. În primele 9 luni ale anului 2016 față de primele 9 luni 2017 – am obținut o creștere de 23% de credite noi acordate.

Dacă e să luăm stocul, confirm că în total,  este  în pantă negativă de - 6%, dar avem un efect de depreciere a stocului în valută atunci când este denominat în lei. Ca să vă dau un exemplu dacă transpunem în lei, acest agregat a coborât cu -13%, dar dacă e să luăm dolar la dolar, a coborât doar cu 2%. În acese cifre este și aspectul de valoare, nu doar volum”, a precizat Cioclea.

Șeful BNM susține că experții iau de obicei cifra cea mai mare, însă aceasta, are un efect în ea legat de rata de schimb.

De menționat că creditele noi acordate în trimestrul III 2017 s-au majorat cu 23.8 la sută. Totodată, rata dobânzii la acestea a continuat trendul descendent și s-a micșorat până la nivelul de 9.9 la sută, datorită reducerii ratei de bază a BNM.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RUB 0.2847 -0.0022
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019