Bani.md

Noi provocări?! Guvernul Moldovei va concesiona zăcământul de apă minerală naturală „Cahul”

Noi provocări?! Guvernul Moldovei va concesiona zăcământul de apă minerală naturală „Cahul”
Foto simbol: timpul.md

O nouă concesionare așteaptă Republica Moldova. Concesiunea are drept scop atribuirea în folosință a zăcămîntului de apă minerală naturală „Cahul”, amplasat în limitele administrativ-teritoriale ale orașului Cahul. Ministerul Mediului a afișat în acest sens un proiect de hotărâre opiniei publice.

Potrivit acestuia, în cazul în care se aprobă, Guvernul Moldovei va concesiona zăcământul de apă minerală naturală „Cahul”.  Guvernul Moldovei va oferi concesionarului dreptul de a folosi rezervele acvatice ale zăcământului în scopuri industriale. Potrivit restimărilor curente, rezervele de apă minerală naturală cu efect curativ evaluate au un debit de 945 m3/24 de ore.

Termenul concesiunii specificat în proiect este de 10 ani. La solicitare, acesta poate fi prelungit de Ministerul Mediului. 

Cât despre beneficiul economic al regiunii, în proiect se specifică că rambursarea investiţiilor se va efectua din contul veniturilor obţinute din activitatea întreprinderii concesionale și că redevenţa se stabileşte în mărime de cel puţin 2% din venitul realizat din activitatea întreprinderii concesionale.

Programul de lucrări

1. Elaborarea și avizarea în modul stabilit a documentației tehnice de proiect privind exploatarea zăcămîntului  de apă minerală ”Cahul”, care inclusiv va cuprinde și partea tehnică de  forare și utilare a sondei arteziene de explorare-exploatare. Termenul de elaborare, aprobare și dare în exploatare a construcției hidrotehnice nu va depăși 2 ani de la momentul încheierii contractului de concesiune.

2. Reevaluarea rezervelor de apă subterană a zăcământului de apă minerală naturală „Cahul” și  aprobarea în modul stabilit a acestora. Termenul de aprobare nu va depăşi 3 ani de la data semnării contractului de concesiune.

3. Elaborarea și avizarea în modul stabilit a proiectului zonelor de protecție sanitară a zăcămîntului  de apă minerală ”Cahul”.

4. Elaborarea proiectului perimetrului minier și obținerea Actului de confirmare a perimetrului minier.

5. Obținerea licenței pentru genul respectiv  de activitate.

Proiectul stabilește și temeiurile de încetare a concesiunii, drepturile și obligațiile părților. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000