Bani.md

O deținută a dat în judecată Penitenciarul nr.13, după ce a stat în condiții inumane, într-o celulă fără lumină și cu mucegai

O deținută a dat în judecată Penitenciarul nr.13, după ce a stat în condiții inumane, într-o celulă fără lumină și cu mucegai foto: realitatea.md

O femeie a cerut 100.000 de lei despăgubiri morale, după ce a fost ținută în condiții inumane într-o celulă a Penitenciarului nr. 13. Aceasta a  motivat că celula în care a fost ținută din februarie 2013 până în iunie 2014 a reprezentat un risc semnificativ pentru sănătatea și securitatea sa.

Potrivit declarațiilor deținutei, timp de 16 luni a stat într-o celulă de una singură, izolată de ceilalți deținuți. Celula în care a fost deţinută se află în demisol,  iar din cauza unei ţevi avariate în toată această perioadă din tavan curgea apă şi murdărie din veceul celulei de deasupra.

Din motiv că erau scurgeri frecvente se defecta lampa electrică, lumina naturală pătrundea foarte slab, deoarece jumătate de geam se află la sol, iar din cauza umedităţii sporite în celulă pătrundeau diferite insecte.

Dimensiunile geamului erau foarte mici şi din cauza umedităţii în celulă permanent era miros de mucegai. Pereţii celulei erau umezi, cu  varul căzut pe alocuri, podeaua din beton neacoperită cu lemn sau teracotă, iar iarna în celulă era foarte frig şi umed deoarece nu se încălzea.

Susţine că timp de un an şi 4 luni a avut de suferit sistemul ei nervos şi lucrurile personale cât şi produsele alimentare. De nenumărate ori s-a aflat în greva foamei solicitând să fie transferată din celula în care a fost anterior din cauza condiţiilor inumane şi nefavorabile.

Adresându-se în instanța de judecată, a solicitat achitarea pagubelor morale în sumă de 100.000 de lei. Judecătoria Centru i-a admis cerea de chemare în judecată parțial. Conform deciziei, a obligat Penitenciarul nr. 13 să achite în beneficiul deținutei suma de 15.000 de lei.

Nefiind de acord cu decizia luată, reclamanta a atacat-o la Curtea de Apel. Instanța, însă, a respins-o, pe motiv că cererea de apel nu ar fi fost depusă în termeni legali. Decizia a fost menținută și de Curtea de Justiție.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000