Bani.md

Patru duty-free-uri vor fi lipsite de facilități fiscale și vamale. Parlamentul a votat, în prima lectură

Patru duty-free-uri vor fi lipsite de facilități fiscale și vamale. Parlamentul a votat, în prima lectură

Unele magazine ce activează în regim duty-free nu vor mai avea facilități din partea statului. Măsura va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018, după ce deputații au votat astăzi, în prima lectură, politica fiscală și vamală pentru anul 2018, care conține inclusiv această prevedere. 

Mai exact, măsura va afecta 4 magazine de tip duty-free (Aeroport, Leușeni, Criva, Chișinău), dintre care unul se află pe teritoriul țării, și alte 3 magazine amplasate la intrarea în țară.

Conform prevederilor, magazinele care au licența activă până la 1 iulie 2018 vor fi nevoite să achite toate drepturile de import, iar după expirarea licenței, agenții economici nu vor mai putea să își prelungească activitatea. 

Dintre cele 4 magazine ce vor fi afectate, un magazin are licența valabilă până în 2018, iar 3 - până în 2019. Respectiv, după expirarea licenței, agenții economici vor fi nevoiți fie să-și modifice planurile de afaceri, fie să se conformeze regulilor.

Măsurile sunt elaborate în vederea executării angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Concomitent, măsura dată vine întru executarea recomandărilor EUBAM, UE și a Băncii Mondiale. De asemenea, Curtea de Conturi a elaborat anterior un audit de performanță, în urma căruia se propune eliminarea treptată a facilităților fiscal și vamale acordare magainelor ce activează în regim duty-free. 

Anterior, șeful direcției Generale Politică și Legislație fiscală și vamală, Dorel Noroc, a menționat pentru Bani.md că la data aderării la Uniunea Europeană, Republica Moldova va lipsi de facilități și celelalte magazine de tip duty-free. Respectiv, cele 4 de la intrarea în țară sunt atacate acum, începând cu 2018, însă și celelalte vor fi puse în aceeași situație de a fi obligați să achite accize și TVA.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7018 -0.0000
USD 16.6983 -0.0000
RUB 0.2967 -0.0000
RON 4.4422 -0.0000
UAH 0.6338 -0.0000