Bani.md

Pavel Filip: Avem risc de inundații în țară. Moldova va deschide un cont bancar pentru partenerii externi care vor să ne ajute

Pavel Filip: Avem risc de inundații în țară. Moldova va deschide un cont bancar pentru partenerii externi care vor să ne ajute

Prim-ministrul Pavel Filip a dat indicații de a elimina toți arborii, care au căzut în căile de evacuare a lacurilor, pentru a evita formarea inundațiilor în zilele următoare în urma topirii zăpezii. 

„Riscurile de inundații rămân a fi valabile, noi avem o experiență deja în acest sens, de aceea cu autoritățile locale să cooperăm în acest sens. Ca prioritate rămâne a fi eliminarea arborilor, în special cei care s-au prăbușit în lacuri, în căile de evacuare, pentru că ne așteaptă ca această zăpadă să se trasnforme în apă și să avem inundații”, a precizat Filip. 

În context, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus că este o situație fără precedent în țară.

„Avem 57 cm de zăpadă, mai mare ca iarna. 47 l/m2, un nivel de apă care nu a fost atins niciodată. Către seară ninsoarea va tempera. Există riscuri ca să se formeze chiciură. Avem gradul de permesibilitate, nu avem problemă de evacuarea apei. Pe Barajul de la Ghidighici a fost blocat din cauza că au căzut apa în canalele de scurgere și apa nu se acumulează. Acolo unde vor fi formate dopuri, acolo și există riscul de inundații și trebuie să intervenim”, a spus Munteanu. 

Totodată, premierul a dat indicații ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, de a cere întreprinderii de stat „Moldsilva” ca pădurarii cu experiență în tăierea arborilor, de comun acord cu cei din țară, să intervină în ajutor, scrie realitatea.md.

La fel, Pavel Filip a dat indicații de a deschide un cont bancar în valută națională și altul în valută străină, în urma cărora partenerii externi să doneze bani pentru a ajuta Republica Moldova în situația în care ne-am aflat. 

„Este nevoie să deschidem un cont în valută națională și altul în euro și dolari pentru că am avut discuții cu partenerii externi care sunt gata să ne ajute în situația în care s-a aflat țara noastră. Dar mai întâi de toate trebuie să evaluăm pagubele. Armata Națională să ofere mașini cu tracțiune pentru Spitalul de Urgență, sunt locuri în raioane unde ambulanțele nu pot ajunte. Este necesară să reconectăm toate localitățile la energie electrică. Trebuie să identificăm de ce avem nevoie: medicamente, alimente, cabluri, astfel încât să putem elimina consecințile acestor calamități. Celula de criză urmează să activeze 24/24 ore” a spus Filip. 

În cadrul ședinței a celulei de criză creată în legătură cu situația excepțională din ţară, autoritățile au menționat că în prezent sunt sectoare de drum închise, la Portul Giurgiulești este sistată activitatea, 703 localități sunt deconectate de la energia electrică, iar 400 blocuri locative au fost reconectate la căldură în capitală. Totodată, în capitală sunt 8 persoane grav accidentate din cauza căderii copacilor, dintre care una în stare gravă cu oasele bazinului rupte. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000