Bani.md

Pavel Filip, încrezător că Moldova va primi asistența de 100 mln de euro. „Opoziția încearcă să facă presiuni”

Pavel Filip, încrezător că Moldova va primi asistența de 100 mln de euro. „Opoziția încearcă să facă presiuni”

Premierul Pavel Filip a menționat astăzi, în cadrul debutului ședinței de Guvern, că are toată certitudinea că Republica Moldova va obține suportul bugetar în valoare de 100 de milioane de euro din partea UE.

„Eu cred ca  mulți dintre voi au urmărit ieri cu atenție dezbaterile. Au fost opinii diferite, dar concluzia este una: se insită ca asistența financiară să fie acordată RM. Înțeleg disperarea cu care opoziția încearcă să facă aceste presiuni, la fel a fost și cu Acordul cu FMI. Atât această asistență cât și acordul cu FMI prevede nu doar finanțare, ci și condiționalități din domenii importante, cum ar fi justiția, anticorupția, drepturile omului sau pe dimensiunea economică.

De aceea, acei politicieni care se avântă în a face presiuni pentru a opri finanțarea pentru Republica Moldova, de fapt dau o lovitură dublă. În primul rând, acești bani nu vin pentru finanțarea Guvernului, ci pentru a ajuta cetățenii RM. Dacă ar fi fost blocat Acordul cu FMI, nu ar fi fost posibil implementarea reformei de pensii. În al doilea rând este frânarea reformelor, deoarece acești bani vin pentru implementarea reformelor. Dacă unii politicieni consideră că cu așa preț merită să obțină un loc în Parlament, atunci eu nu împărășesc aceste viziuni. Cred că este o bătaie de joc în primul rând față de oameni care sunt folosiți, ca și atunci când i-au folosit la proteste ca apoi să-și facă formațiuni politice, fie că acum vor cu orice preț să oprească finanțarea.

Am toată certitudinea că Republica Moldova va avea această asistență macro-financiară. Sunt sigur că instituțiile europene fac această separare clară dintre politizare și colaborare instituțională. Nu-mi doresc sub nicio formă ca acest subiect care este politizat să afecteze relația noastră instituțională cu UE. Ne vor judeca pe reformele pe care le elaborăm și implementăm și prin acțiunile și rezultatele pe care le vom obține. Mesajul nostru este că mergem pe implementarea Acordului de Asociere”, a conchis Filip.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000