Bani.md

Penalități de zeci de lei pentru cei care nu vor lua bonul fiscal din magazine. Ce păreri sunt referitor la această idee

Penalități de zeci de lei pentru cei care nu vor lua bonul fiscal din magazine. Ce păreri sunt referitor la această idee
Foto: cecilimages.photoshelter.com

Persoanele fizice care nu vor lua bonul fiscal şi nu-l vor păstra până la ieşirea din spaţiile comerciale riscă să plătească amenzi de până la 60 de lei. Această propunere se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016:

Nepreluarea de către consumator a bonului de casă (bonului de plată în cazurile prevăzute de actele normative), neprezentarea sau refuzul de a prezenta bonul de casă (bonul de plată în cazurile prevăzute de actele normative) la solicitarea organului de control se sancţionează cu amendă de 3 unităţi convenţionale.

Dat fiind acest fapt, Bani.md a cerut părerile mai multor persoane cu referire la această prevedere. Unii dintre ei sunt de acord, alții nu. Care sunt răspunsurile oferite de cei care ar putea fi vizați de această modificare în legislație, aflați în continuare: 

Tatiana, director și cofondator al unei companii: 

„Mi se pare normal ca oamenii sa ia bonul. Este pentru siguranța lor, însă totdată este și alegerea fiecăruia. Nu e necesar să se impună astfel de restricții. Obligația este a magazinului sa il emită.”

Veaceslav Balacci, blogger:  

Salut ideea! Este o iniţiativă bună în realităţile în care ne aflăm, în condiţiile unei absenţe de cultură juridică, dar şi responsabilitate din partea cetăţeanului. 

Amenda simbolică va motiva cetăţeanul să nu fie complice la evaziunile fiscale, admise de operatorii economici de rea credinţă.

Totuşi, consider că guvernul trebuie să pregătească aplicarea acestei noi măsuri printr-o campanie amplă de informare a cetăţenilor, astfel ca ei să înţeleagă simplul fapt, că atunci când cumpără chiar şi o gumă de mestecat fără a primi un bon fiscal plăteşte cu 50% mai mult pentru acea gumă.

Sper să nu înceapă şi Fiscul imediat cu amenzile. Trebuie să dea o perioadă de toleranţă, de 3 luni cel puţin, în care să dea avertismente.

Problema cea mare va fi Piaţa Centrală şi, în general, toate pieţele din Moldova ca să nu mai vorbim de cei care vând vara pe marginea drumului. Va fi un moment de disconfort.

Vitalie Cojocari, jurnalist și blogger: 

Din punctul meu de vedere, a amenda clientul pentru că nu are bonul fiscal și pentru că nu-l pastrează până la ieșirea din unitatea comercială este cel putin o naivitate!

Chiar aș vrea să văd agenți ai Fiscului la vânatoare de clienți fără bon fiscal. Este o aberație fiscală.

Din nou se pune carul înaintea boilor.

Gata, au fost prinsi marii evazioniști, Fiscul a pedepsit răul absolut din Moldova, îi ramane acum sa amendeze clienții care nu păstreaza bonul fiscal. Așa ceva mi se pare absurd.

Daca luăm exemplul Romaniei - și în Romania a existat un astfel de articol care prevedea amendarea clienților în cazul în care nu pastrau bonul fiscal până la ieșirea din unitate. Numai că nu știu să fi vazut vreodată Fiscul sa dea amenzi clienților pentru că nu au bonul fiscal la ei. ORDONANŢA DE URGENŢĂ Nr. 28 din 25 martie 1999 a fost modificată, iar articolul 9, punctul d schimbat.

Se merge pe altă filosofie acum.

În prezent, în România, clientul are voie să plece cu produsul dacă nu i se dă bon și să nu plătească.

Evident, există și amenzi pentru comercianții care nu dau bon fiscal, dar legea este acum de partea clientului, nu îl sancționeză că nu are bon fiscal. De ce nu se face așa ceva și în Moldova? De ce să fie sancționat clientul?

Dumitru Ciutac, specialist IT: 

Ca orice lege sau iniţiativă, și aceasta are şi partea bună, şi mai puţin bună.

Prima întrebare care îţi vine este de ce eu ca și consumator trebuie răspund pentru neîndeplinirea legii de către vânzător/comerciant când este obligat -mi elibereze bonul?

Doi, de ce sunt obligat păstrez tichetul când eu putea -l pierd fără însemne eu am furat marfă şi nu am cumpărat-o?
Şi trei, cum vor fi tehnic efectuate controalele şi cât de eficiente vor fi? În special, ştiind specificul mentalităţii populaţiei, dar şi pentru pot apărea mai multe situaţii, de exemplu, cu marfa care este cu mine, dar e cumpărată în alt magazin?

Cu alte cuvinte, ar putea fi o iniţiativa bună ca intenţie şi scop dar, un pic revoltătoare la nivel de implementare.
Poate ar fi bine fie una limitată pe o anumită perioada?

Cel mai greu este  lupţi cu mentalitatea care trebuie schimbată, şi această luptă, totuşi,de undeva trebuie începută.

Victor Onofrei, specialist imobiliar: 

Părerea mea este că bonul fiscal trebuie cu siguranță emis și dat cumpărătorului/consumătorului, deja este decizia lui dacă alege să-l ia sau nu. Suntem într-un stat democratic, până la urmă.

Călin Negură, director executiv, Fondul de Eficiență Energetică:

În calitate de simplu cetăţean, consider această măsură binevenită. Va responsabiliza cumpărătorii, care vor fi nevoiţi să ceară bonul de casă.

În final, presupun că măsura va contribui la micşorarea numărului ivaziunilor fiscale şi va creşte încasările de taxe la buget

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000