Bani.md

Statul, obligat să achite într-un termen mai scurt prejudiciile cauzate prin încălcarea dreptului la judecarea în termen a cauzei

Statul, obligat să achite într-un termen mai scurt prejudiciile cauzate prin încălcarea dreptului la judecarea în termen a cauzei

UPDATE 10 august: Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost aprobat de către membrii Guvernului.

Statul va avea obligația de a executa hotărârile judecătorești în care are calitate de debitor într-un termen de 3 luni, și nu 6 cum este prevăzut în legea actuală. Este vorba despre repararea prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărîrii judecătoreşti. Modificarea menționată se cuprind într-un document ce va fi discutat mâine la ședința de Guvern.

În același timp, intervenția statului de a executa hotărârile judecătorești ar putea fi efectuată din moment ce deciziile sunt definitive și nu irevocabile, așa cum este la moment.

”Întru instituirea unui remediu eficient împotriva duratei excesive de executare, prin prezentul proiect de lege se propune instituirea obligativităţii executării hotărîrilor judecătoreşti privind constatarea încălcării dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotarîrii judecătoreşti şi repararea prejudiciului cauzat prin erori judiciare, din momentul ce sunt definitive, or, dispoziţia normei prevăzute la art. 120 din Consituţie ne indică asupra faptului că este obligatorie respectarea sentinţelor şi a altor hotărîri ale instanţelor judecătoreşti din momentul în care acestea sunt definitve”, se menționează în document.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000