Bani.md

PREMIERĂ pentru litoralul românesc: A fost inaugurată prima plajă dotată cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO)

PREMIERĂ pentru litoralul românesc: A fost inaugurată prima plajă dotată cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO)

O porţiune de plajă cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi a fost inaugurată, miercuri, în Mamaia, fiind o premieră pentru litoralul românesc. Beneficiarii vor primi scaune cu care pot intra în apa mării, dar au parte şi de şezlonguri înalte, transmite Mediafax.ro.

Scaunele flotabile urmează să fie puse la dispoziţia acestor persoane cu scopul de a-şi petrece vacanţe plăcute pe litoral.

”Este groaznic să nu poţi merge la plajă când soarele străluceşte fierbinte şi apa mării te îmbie la scăldat, fiindcă pentru tine a intra pe nisipul fin este o aventură cu final previzibil, iar a face baie în mare implică un risc pe care trebuie să şi-l asume prietenii şi familia. Scaunul tău rulant nu merge pe plajă, ci se împotmoleşte şi se afundă din ce în ce mai adânc în nisip, iar valurile sunt periculoase când cineva trebuie să te susţină permanent în apă, cu extrem de mare grijă”, spun reprezentanţii Asociaţiei ”Împreună pentru Viitor” Constanţa, care au decis să remedieze această problemă.

Astfel, asociaţia a accesibilizat prima porţiune de plajă de pe litoral pentru persoanele cu nevoi speciale, în zona Pupa Beach - prima plajă de la intrarea în staţiunea Mamaia, unde se poate ajunge uşor şi cu autobuzul, iar accesul pe plajă este unul facil.

Trei scaune flotabile din Franţa, special construite pentru a intra în apa mării şi a merge pe nisip, vor fi oferite gratuit tuturor celor care au nevoie de ele pentru a-şi petrece o vacanţă normală.

De asemenea, pe plajă vor fi şi şase şezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe şezlong mult mai simplu decât se face în prezent pe un scaun de plajă cu dimensiuni standard.

”Ideea proiectului există de vreo cinci ani de zile, dar pur şi simplu oriunde am aplicat cu el sau oriunde am încercat nu s-au legat lucrurile. Am decis într-un final să ne bazăm pe forţele proprii, să nu mai cerem nimănui ajutorul, însemnând autorităţi, patronate, şi am apelat la sponsori. Am găsit sponsori din judeţ mai mulţi decât din Constanţa şi în final am strâns o sumă destul de mică, 7.000 de euro, cu care am reuşit să accesibilizăm prima plajă pentru persoanele cu dizabilităţi. (…) Am adus trei scaune flotabile, cu care se poate intra în mare şi merg şi pe nisip. Am comandat la o fabrică şezlonguri mai înalte, astfel încât să se facă trecerea mai uşor de pe scaun pe şezlong, pentru că persoanele cu dizabilităţi ne-au semnalat şi această problemă cu care se confruntă în legătură cu nivelul de 20 de centimetri standard al unui şezlong. (…) Am reuşit să încropim o mică plajă pentru persoanele cu nevoi speciale”, a spus Isabela Ştefan-Iorga, vicepreşedinte al Asociaţiei ”Împreună pentru Viitor” Constanţa.

Scaunele flotabile vor fi oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărţii de identitate, numai în zona plajei respective, la fel şi şezlongurile speciale.

”Ar mai fi nevoie de o toaletă specială şi un covor tactil pentru nevăzători. Este un început, un semn de normalitate, un îndemn pentru sponsori să ne ajute să amenajăm câte un astfel de colţ de plajă în fiecare staţiune, pentru cei mai puţin norocoşi ca noi. Nu este nevoie de lux, ci numai de câteva dotări simple, dar absolut necesare, care să permită accesul celor cu nevoi speciale pe plajă şi în apă. Totodată, vorbim şi despre un serviciu nou în turism, care va atrage mai mulţi oameni din ţară şi străinătate la mare şi care aduce plus valoare turismului românesc”, a declarat Isabela Ştefan-Iorga.

PREMIERĂ pentru litoralul românesc: A fost inaugurată prima plajă dotată cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO)

PREMIERĂ pentru litoralul românesc: A fost inaugurată prima plajă dotată cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO)

Foto: mediafax.ro

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000