Bani.md

Președintele Comisiei de la Veneția îl ceartă pe Igor Dodon: „Într-un stat democratic, este inadmisibil...”

Președintele Comisiei de la Veneția îl ceartă pe Igor Dodon: „Într-un stat democratic, este inadmisibil...”

Președintele Comisiei de la Veneția a făcut o declarație privind criticile aduse de către Președintele Republicii Moldova față de hotărârile Curții Constituționale (CCM) și independența judecătorilor ei. 

Gianni Buquicchio a menționat că  „într-un stat democratic, care se conduce de principiul statului de drept, critica adusă hotărârilor curții constituționale este admisibilă în măsura în care aceasta este respectuoasă”.

”Am aflat că Președintele Republicii Moldova a făcut declarații foarte critice prin care a pus la îndoială hotărârile Curții Constituționale și imparțialitatea judecătorilor constituționali.

În timp ce libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală într-un stat democratic, persoanele care ocupă funcții publice sunt obligate să manifeste reținere în critica pe care o fac. Critica lipsită de respect, în special declarațiile amenințătoare, îndreptată împotriva judecătorilor și menită să influențeze deciziile instanței constituționale, este inadmisibilă.”

Amintim că Igor Dodon a declarat recent că Curtea Constituțională ar susține deciziile luate de guvernare, menționând că CC este „formată din cetățeni români și unioniști”. 

Dodon nu vrea ca angajații SIS să aibă cetățenie străină: „Asta din nou se face cu suportul CC, formată din români și unioniști”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000