Bani.md

Producătorii autohtoni şi reţelele comerciale sunt împotriva modificărilor la Legea privind plata pentru poluarea mediului (VIDEO)

Producătorii autohtoni şi reţelele comerciale sunt împotriva modificărilor la Legea privind plata pentru poluarea mediului (VIDEO)

Mari producători autohtoni, dar şi reţelele comerciale se arată împotriva introducerii modificărilor la Legea privind plata pentru poluarea mediului. Motivul invocat reprezintă daunele care urmează a fi aduse la bugetul de stat, în timp ce nu există o infrastructură ce ar putea soluţiona una dintre cele mai mari probleme ecologice din ţară. Această opinie a fost expusă astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute de Asociaţia producătorilor de conserve Speranţa Con, de companiile autohtone Gelibert, Orhei-Vit, Rusnac-Mold Aqua, JLC, dar şi reţeaua de magazine Fourchette.

Proiectul de lege, care se află în prezent în Parlament, prevede scutirea agenţilor economici din 1 ianuarie 2017 de la plata taxei pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului până la momentul intrării în vigoare a prezentei legi. Totodată, proiectul prevede şi reducerea cotelor taxei aplicate la importul produselor împachetate în ambalaje poluante, inclusiv plastic şi polimeri, ambalaje compozite sau din aluminiu.

Reprezentanții companiilor menționate susţin faptul că actualul proiect de lege este distructiv. Acesta va duce la diminuarea încasărilor la buget cu peste 80 de milioane de lei, dar şi la reducerea încasărilor lunare din plata pentru poluarea mediului cu până la 30 la sută.

„Suntem de părerea că taxele achitate pentru poluarea mediului trebuie să fie orientate spre dezvoltarea şi implementarea soluţiilor pentru sortarea calitativă a deşeurilor, reciclarea şi utilizarea acestora. Pentru îndeplinirea acestor scopuri sunt necesare investiţii financiare considerabile. Misiunea plăţii pentru poluarea mediului constă în special în acumularea resurselor pentru dezvoltarea şi implementarea proiectelor ecologice", a spus preşedintele Asociaţiei producătorilor de conserve Speranţa Con, Ştefan Golubciuc.

Companiile participante la conferinţă sunt de părerea că în momentul actual nu există o sarcină mai urgentă decât crearea unei infrastructuri pentru sortarea, reciclarea şi utilizarea deşeurilor. Această sarcină trebuie să tie soluţionată inclusiv prin alocările la buget furnizate de companiile importatoare, mărfurile cărora participă la procesul de poluare al mediului, care au bugete mai mari decât producătorii autohtoni.

Construcția unei uzine de prelucrare a deșeurilor costă aproximativ 20 de milioane de euro. Această sumă reprezintă încasările la buget - plata pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului pentru 1-1,5 ani. În loc să fie construită o astfel de uzină, cu aproximativ aceeși sumă s-a propus extinderea gunoiştli de la Ţânţăreni, fapt care doar va înăspri situația.

Dorința de a modifica Legea în grabă şi de a reduce volumul încasărilor la bugetul de stat poate acţiona doar spre binele importatorilor. Ei vor simţi o reducere semnificativă a costurilor. În contextul în care există deja o balanţă comercială negativă, politica de înlesnire a accesului mărfurilor de import este una distructivă şi anti-statală, care va duce neapărat la reducerea volumului de producţie a producătorilor autohtoni şi la reducerea în timp a locurilor de muncă din cadrul companiilor.

Companiile participante trag un semnal de alarmă și solicită autorităților să își asume responsabilitatea, cel puțin, pentru viitorul mediului ambiant din țară și să păstreze cotele taxelor pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului până la introducerea mecanismelor eficiente ce vor permite sortarea, reciclarea și utilizarea deșeurilor. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000