Bani.md

Producătorii vitivinicoli din Găgăuzia vor să se separe de cei din restul țării. Se plâng că li se dau prea puțini bani (DOC)

Producătorii vitivinicoli din Găgăuzia vor să se separe de cei din restul țării. Se plâng că li se dau prea puțini bani (DOC) foto: moldweb.md

Producătorii de produse vitivinicole din UTA Găgăuzia vor să se separe de cei din restul țării. Autoritățile găgăuze au venit cu o inițiativă legislativă, prin care cer să fie excluși din categoria de contribuabili ai contribuțiilor obligatorii la Fondul Viei și Vinului și să creeze propriul Birou al Viei și Vinului din UTA Găgăuzia.

Guvernul, însă, va da aviz negativ acestei inițiative, un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens fiind inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului de mâine.

În inițiativa legislativă a unui deputat al Adunării Populare din Găgăuzia se menționează că „producătorii din Găgăuzia, pe această piaţă poziţii de lider pe ţară, efectuează transferuri semnificative de bani către Fond (suma transferurilor pentru anul 2016 este de aproximativ 10 milioane de lei”. (Vezi mai jos inițiativa legislativă)

De asemenea, autorul inițiativei, Tarnavschii Alexandr, menționează că din resursele Fondului din 2016, în Găgăuzia au ajuns nu mai mult de 0,2 milioane de lei sau 2% din suma virată în contul Fondului de către producătorii găgăuzi.

Guvernul însă, dezminte această informație: În fapt, în anul 2016 producătorii din Găgăuzia au efectuat achitări de 3 milioane de lei, și nu de 10, după cum este indicat în inițiativa legislativă a deputatului găgăuz.

Ce ține de cele 0,2 milioane de lei care au ajuns înapoi în regiune, Guvernul menționează că doar organizarea Festivalulului Vinului din Găgăuzia 2016 a costat Fondul Viei și Vinului suma de 0,3 milioane de lei. Totodată, producătorii din Găgăuzia ar fi beneficiat de activități de promovare, programe de vitalizare, expoziții, 7 ediții a Vernisajului Vinului, campanii Wine Friendly, evenimente și activități finanțate de Fondul Viei și Vinului.

Este important să menționăm campania de promovare a vinurilor moldoveneşti în Polonia, desfăşurată în anul 2017, în cadrul căreia trei dintre cele șase companii vitivinicole promovate pe piaţa Poloniei (SA „Kazayak-Vin”, SA „DK Intertrade”, SRL „Vinaria Bostavan”) sînt înregistrate în UTA Găgăuzia. Investiţiile pentru o vinărie au constituit circa 23 000 euro. Deci, cele trei companii au beneficiat doar în anul 2017 de circa 69 000 euro, echivalentul a aproximativ 1,3 milioane de lei.

Prin urmare, în perioada de activitate a Oficiului Național al Viei și Vinului, producătorii de produse vitivinicole înregistraţi în UTA Găgăuzia au beneficiat de finanţare din Fondul Viei și Vinului în mărime ce depăşeşte cu mult cele menționate în nota informativă la proiect”, se menționează în Avizul Guvernului.

Respectiv, Guvernul respinge ideea de excludere a producătorilor găgăuzi din lista contirbuabililor la Fondul Viei și Vinului, întrucât acest lucru va avea un impact negative asupra reformei ramurii vitivinicole, iar eforturile autorităților și partenerilor de dezvoltare pentru evoluția și consolidarea acestei ramuri va devein nulă.

Mai mult, aprobarea acestei inițiative legislative va duce, conform celor de la Chișinău, la separarea producătorilor de produse vitivinicole înregistrați în Găgăuzia de cei de pe restul teritoriul R. Moldova.

De menționat că în Găgăuzia sunt înregistrați 13 contribuabili la Fondul Viei și Vinului: SA „Kazayak-Vin”, SRL „Nexovin”, SA „Cioc-Maidan-Vin”, SA „Tomai Vinex”, SRL „Jemciujina”, SA „Vinuri de Comrat”, SRL „Moldiugvin”, SRL „Sardisvin”, SRL „Invinprom”, SA „DK Intertrade”, SRL „Vinaria Bostavan”, SRL „Tartcomvin”, SRL „Arcs-VinCom”.

Cuantumurile contribuţiilor (tuturor contribuabililor)sînt:

- 0,12 lei pentru o viţă altoită comercializată, destinată fabricării produselor vitivinicole;

- 30,0 lei pentru o tonă comercializată de struguri destinaţi vinificării;

- 0,1 lei pentru un litru comercializat de vin sau de băutură pe bază de vin;

-  1,6 lei pentru un litru de alcool absolut comercializat de produs obţinut pe bază de vin, cu concentraţia alcoolică de cel puţin 25% voi.

Hotărârea Guvernului privind Avizul negativ la inițiativa deputatului găgăuz va fi discutată mâine la ședința Cabinetului de Miniștri.

Inițiativa legislativă a deputatului Adunării Populare:

Avizul Guvernului: 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RUB 0.2847 -0.0022
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019