Bani.md

Scrisoare către Guvern! CPR Moldova cere completarea serviciului electronic al Î.S. „Cadastru” (DOC)

Scrisoare către Guvern! CPR Moldova cere completarea serviciului electronic al Î.S. „Cadastru” (DOC)

Centrul de Politici și Reforme din Moldova a adresat o scrisoare către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, prin care solicită completarea serviciului electronic - accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile cu datele privind proprietarul imobilului și istoricul tranzacțiilor din ultimii 10 ani.

Întreprindearea de Stat ”Cadastru” a lansat serviciul electronic în februarie 2013. Acesta punea la dispoziţia cetăţenilor informaţii privind suprafaţa, modul de folosinţă, valoarea estimată în scopul impozitării, tipul de proprietate, existenţa unor interdicţii sau notări asupra bunului imobil.

CPR Moldova consideră că extinderea categoriilor de informații furnizate de această platfomă va crește transparența și va preveni corupția la orice nivel. Atât munca jurnaliștilor de investigație, a instituțiilor de prevenire și combatere a corupției, dar și al Serviciului Fiscal de Stat, va fi mai ușoară, iar interesul public va rezulta într-o presiune pozitivă de condamnare a corupției și intereselor ascunse ale demnitarilor.

De asemenea, astfel pot fi reduse numărul cazurilor de escrocherie, care au loc din cauza lipsei de transarență în acest domeniu.

Această inițiativă este în concordanță cu cele mai bune practici europene și este o măsură ieftină și eficientă de prevenire a corupției.

Din punct de vedere tehnic, executarea acestei inițiative poate fi realizată în maximum o lună, principalul lucru necesar fiind o decizie politică în acest sens, în numele transparenței. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000