Bani.md

Sergiu Cioclea, despre publicarea listei beneficiarilor de credite neperformante de la cele trei bănci devalizate (VIDEO)

Sergiu Cioclea, despre publicarea listei beneficiarilor de credite neperformante de la cele trei bănci devalizate (VIDEO)

Banca Națională a Moldovei este în căutarea unei modalități de a oferi mai multe informații despre lista celor care au beneficiat de credite neperformante de la cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, UniBank și Banca Socială. Declarația aparține guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, făcută astăzi în cadrul conferinței de prezentare a Raportului asupra inflației.

Comentariul a fost făcut în contextul în care, ieri, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a solicitat repetat ca lista celor care au beneficiat de credite neperformante de la cele trei bănci să fie făcută publică.

Sergiu Cioclea, despre publicarea listei beneficiarilor de credite neperformante de la cele trei bănci devalizate (VIDEO) foto: Mihai Ghimpu via Facebook

„Noi am avut în trecut această solicitare de la Mihai Ghimpu. La acel moment răspunsul nostru a fost că legea nu ne permite să comunicăm aceste date: ele sunt de natură personală și legea ne interzice să comunicăm aceste date. Acum înțeleg că există un interes public, și nu doar din partea PL, dar și din partea publicului. Împreună cu juriștii noștri ne vom gândi împreună cu juriștii noști cum vom putea să dăm mai multă informație cu respectarea constrângerilor legale. În cazul solicitării informațiilor legate de rezultatele licitațiilor de vânzare a bunurilor din cele trei bănci în lichidare noi am găsit o formulă. Sper să găsim și în acest caz o soluție, dar încă nu o am.

Ce este cert, este că printre acele credite neperformante care sunt astăzi la bilanțul băncilor sunt cazuri de evident abuz unde multe firme s-au declarat insolvabile ca să nu întoarcă datoria, dar sunt și cazuri de bună credință. Multă lume a luat datorii în dolari, a falimentat și nu a putut întoarce datoria. Nu ar fi corect să stigmatizăm pe toată lumea ca fiind tâlhar. Noi trebuie să fim foarte atenți cu felul în care comunicăm, ca să respectăm legea și aceste informații parțiale, să le zicem, pe care le va prelua comunitatea de jurnaliști, să nu fie interpretate greșit”, a declarat Sergiu Cioclea.

 

Sergiu Cioclea, despre publicarea listei beneficiarilor de credite neperformante de la cele trei bănci devalizate (VIDEO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000