Bani.md

Sergiu Cioclea: Nu este adevărat că nu s-a recuperat nimic din banii furați! BNM se ocupă de recuperarea gajurilor băncilor (VIDEO)

Sergiu Cioclea: Nu este adevărat că nu s-a recuperat nimic din banii furați! BNM se ocupă de recuperarea gajurilor băncilor (VIDEO)

După ce ieri, Președintele Parlamentului a combătut idea experților care susțin că până acum nu s-a recuperate nici un leu din miliardul furat, astăzi, Guvernatorul Băncii Naționale a venit cu câteva precizări în acest sens. Potrivit lui Cioclea, o parte din furt a fost efectuat tocmai prin acordarea unor gajuri de proastă calitate, tocmai de aceea, întoarcerea banilor prin prisma comercializării bunurilor băncilor este una din metodele de recuperare a banilor furați.

„Cele 14 miliarde fost înaintate de BNM pentru a compensa toți deponenții și creditorii și alte depuneri în bancă. Statul emițând 14,1 miliarde de lei a acoperit toate pasivele care trebuiau garantate. Acum efortul este de a recupera toate activele care nu au fost în bancă în acel moment. Sunt bani care sunt sustrași  prin credite neperformante, bani care au fost sustrași prin circuite frauduloase și alte active nelichide care s-au acumulat în bancă. Recuperarea are loc pe toate aceste direcții” a menționat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul mai spune că BNM se ocupă de recuperarea gajurilor care au lăsate cpntra acestor credite neperformante și de activele pe care are posibilitatea să le vândă. Din aceste comercializări, până acum au fost recuperate aproape un milliard de lei.

„Este și altă parte ce ține de frauda propriu zisă, organele de drept duc aceste dosare și înțeleg că sume importante au fost deja sechestrate. Și Krollul confirmă că o parte importantă de bani s-au întors în Republica Moldova.  Partea complicată sunt banii care au ajuns acolo une mâna justiției nu prea ajunge sau unde chiar informații nu prea sunt: zone off-shore, țări care sunt foarte închise.

Kroll a fost la Chișinău pe 20 iulie, a propus o anumită cale de identificare, sechestrare și recuperare a acestor bani. Sunt procedure juridice complicate, care durează de la 18 la 24 de luni”, a menționat Cioclea.

Bani.md aminte că ieri, Președintele Parlamentului a negat faptul că din miliardul furat nu a fost întors nici un leu. Acesta a sugerat că în toamnă va fi creată o instituție care se va ocupa de procesele la nivel internațional de recuperare a banilor furați și transferați peste hotarele țării.

Menționăm că,  în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat Băncii de Economii S.A., BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14,121,758,000.0 lei.

Sergiu Cioclea: Nu este adevărat că nu s-a recuperat nimic din banii furați! BNM se ocupă de recuperarea gajurilor băncilor (VIDEO)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000