Bani.md

Și miliardarii greșesc câteodată! 5 cele mai mari greșeli pe care le-a făcut Bill Gates

Și miliardarii greșesc câteodată! 5 cele mai mari greșeli pe care le-a făcut Bill Gates

Începuturile au fost dificile chiar şi pentru Bill Gates. Prima sa companie s-a dovedit a fi un eşec, iar ca şef al Microsoft a luat şi decizii mai puţin inspirate, care i-au lipsit imperiul de câteva cuceriri importante.

Însă, în cuvintele miliardarului filantrop, "este în regulă să sărbătoreşti succesul, dar este mai important să ţii cont de lecţiile eşecului".

Acestea sunt cinci dintre greşelile din care Gates, ani la rând ocupantul locului fruntaş în topul miliardarilor lumii, a avut de învăţat de-a lungul carierei sale, după cum notează Entrepreneur, citat de Ziare.com.

1. Şi-a numit prima companie Traf-O-Dată, dar nu a fost asta principala problema

Partenerul de afaceri al lui Gates şi cofondatorul Microsoft, Paul Allen, spune despre prima lor companie, Traf-O-Dată, că a fost "o idee bună cu un model de afacere defectuos".

"Nu ne-a trecut prin minte să facem o cercetare de piaţă, nu aveam nicio idee cu privire la cât de greu ne va fi să obţinem angajamente de capital din partea municipalităţilor", a explicat Allen într-un interviu, ţinând să precizeze că numele companiei, care avea că obiectiv analizarea informaţiilor de trafic, a fost ideea lui Gates.

Între 1974 şi 1980, Traf-O-Dată a înregistrat pierderi nete de aproape 3.500 de dolari şi a ieşit din afaceri la scurt timp.

Poate trebuie menţionat şi faptul că Gates era totuşi un adolescent la acea vreme.

2. Ar fi putut să creeze cel mai mare motor de căutare din lume, dar Google i-a luat-o înainte.

Microsoft era deja una dintre cele mai mari companii în lume când a apărut în peisaj Google, în 1998, însă startup-ul de software cu sursă deschisă a spulberat încercările companiei lui Gates de a pătrunde pe segmentul motoarelor de căutare.

Gates însuşi a recunoscut, la Forumul Economic Mondial în 2004, că au fost zdrobiţi de compania lui Larry Page şi Sergey Brin. De-a lungul anilor, Microsoft a cheltuit miliarde de dolari pentru a transformă motorul sau de căutare, Bing, într-un rival credibil al Google.

3. A salvat Apple, care a devenit mai mare decât Microsoft

În 1997, când Apple se află în pragul falimentului, Microsoft i-a aruncat un colac de salvare sub formă unei investiţii de 150 de milioane de dolari. Mişcarea a fost amplu dezbătută, Bloomberg sugerând chiar că ar putea fi cea mai proastă decizie de afaceri din istorie.

În prezent, capitalizarea de piaţă a Apple este cu mult peste cea a Microsoft.

4. A subestimat puterea Internetului şi a permis altor companii să depăşească Microsoft în online

Asta cel puţin potrivit fostului vicepreşedinte Microsoft, Brad Silverberg, care a susţinut într-un interviu că Bill Gates nu a înţeles la momentul potrivit cât de important va fi Internetul.

"Bill a avut dificultăţi în a-şi da seama cum să răspundă oportunităţii/ameninţării Internetului. Este de înţeles. Când deţii Windows la sfârşitul anilor '90, viaţă este bună şi nu ai vrea să se schimbe nimic", a spus Silverberg.

5. Nu a făcut suficient pentru a-şi apropia guvernanţii şi a fost dat în judecată

Potrivit lui Silverberg, Gates ar fi trebuit să se concentreze mai mult pe construirea unei relaţii cu guvernul american, în perioada în care rivalii Microsoft făceau lobby, acuzând compania de practici anticoncurenţiale.

"Din punctul lui de vedere, compania făcea o concurenţă dura, dar corectă. Crea valoare pentru clienţi şi asta trebuia să fie suficient", a precizat Silverberg. Însă atitudinea lui Gates de a ignoră îngrijorările stârnite în jurul companiei sale a avut urmări dezastruoase.

"Guvernul federal american, multe state şi UE au declarat război Microsoft, iar Microsoft a plătit un preţ devastator", prin multiplele procese care i-au fost intentate, a mai spus Silverberg.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000