Bani.md

Trei moldoveni, arestați în Marea Britanie pentru spălare de bani prin intermediul mai multor conturi bancare

Trei moldoveni, arestați în Marea Britanie pentru spălare de bani prin intermediul mai multor conturi bancare foto: ilfordrecorder.co.uk

Trei bărbați, originari din satul Costești, raionul Ialoveni, au fost reținuți de poliția britanică. Cei trei făceau parte dintr-o rețea responsabilă pentru spălarea a cel puțin 16 milioane de lire sterline, anunță presa britanică cu referire la o anchetă efectuată de Agenția Națională pentru Criminalitate din Regatul Unit.

Pe parcursul a trei ani, grupul format din cinci persoane a înființat și a controlat aproximativ 400 de conturi bancare într-o schemă care implica recepționarea de fonduri furate într-un singur cont, apoi dispersarea acestuia în sume mai mici în mai multe conturi. Procedura respectivă a fost repetată de mai multe ori pentru a ascunde sursa de bani înainte ca aceștia să fie transferați înapoi pe conturile unor infractorii cibernetici din Europa de Est, scrie ialovenionline.md, cu referire la presa britanică. 

Grupul infracțional condus de un cetățean britanic în vârstă de 53 de ani, angajat al unei bănci, a fost supravegheat de către autorități timp de mai multe luni. În momentul reținerii, asupra suspecților au fost găsite mai multe telefoane mobile, registre financiare, carduri bancare și documente de identitate false. De asemenea, ofițerii de urmărire penală au confiscat un ghid pas cu pas despre spălarea banilor, care conținea instrucțiuni privind modul de mutare a banilor în conturi la diferite bănci și notele asupra conturilor care au fost blocate de către bancă.

Cei trei originari din Costești, un bărbat în vârstă de 37 de ani și doi frați de 36 și 31 de ani, au avut rolul de „spălători de bani”, adică au accesat și au gestionat fraudulos banii din conturi bancare.

Toți cei cinci bănuiți de implicare în scheme internaționale de spălare de bani și-au recunoscut vina.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000