Bani.md

Un bărbat a dat statul în judecată pentru că nu i-a răspuns la petiții în limba rusă, cerând despăgubiri morale. Ce a decis instanța

Un bărbat a dat statul în judecată pentru că nu i-a răspuns la petiții în limba rusă, cerând despăgubiri morale. Ce a decis instanța

Un bărbat a dat în judecată Ministerul Justiției, condiderând că a fost discriminat și nu a avut parte de un proces justițiar echitabil din punct de vedere al criteriilor de limbă și naționalitate.

În fapt, bărbatul a venit cu o plângere la Procuratura Rezina privind pornirea urmăririi penale pe numele său. Ulterior acesta a depus aproximativ 16 petiții. Fiind condamnat  și aflându-se în penitenciarul nr. 13,   a solicitat să fie informat despre rezultatele examinării cazului său în limba rusă, întrucât acesta este de naționalitate rusă și nu cunoaște o altă limbă.

Susține că Procuratura Rezina i-a dat răspunsuri în limba de stat, iar la unele petiții, spune reclamantul, nici nu a primit răspunsuri.

Drept rezultat, bărbatul consideră că neacordarea răspunsurilor la petiții în limba pe care o posedă i s-au încălcat drepturile fundamentale, i s-a îngrădit accesul liber la justiție, deoarece nu îşi poate apăra drepturile şi interesele fără a cunoaşte conţinutul răspunsului primit, astfel fiindu-i încălcat dreptul la un proces echitabil.

Astfel, a dat în judecată Ministerul Justiției, cerând constatarea faptului discriminării și încasarea a 10.000 de lei din contul Ministerului Justiției, drept prejudiciu moral cauzat de discriminare pe criteriu de limbă și naționalitate.

Potrivit deciziei Judecătoriei Buiucani, cererea de chemare în judecată a Ministerului Justiției a fost respinsă, instanța motivând că răspunsul la petiții au fost oferite de Procuratura Rezina și nu de minister. Astfelm, instanța a concluzionat că reclamantul nu și-a îndreptat pretențiile către organul potrivit, deoarece pretenţiile au fost îndreptate eronat şi abuziv împotriva unui subiect cu care acesta nu este nici într-un raport juridic şi nu sunt justificate pe temeiuri juridice care ar genera obligaţii.

Mai mult, instanța a stabilit că răspunsurile Procuraturii Rezina la petițiile bărbatului au fost eliberate de fapt în limba rusă, iar despre rezultatele examinării acesteia a fost informat în scris prin răspunsuri ample şi argumentate, întocmite conform prevederilor legale, perfectat în termini restrânşi.

În altă ordine de idei, reclamantul nu a indicat concret în cererea de chemare în judecată  prin care răspuns al Procuraturii Rezina, din ce dată şi număr, consideră că a fost discriminat.

Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Judecătoriei Buiucani de a considera cererea de chemare în judecată drept nefondată și inadmisibilă.

Bani.md precizează că, conform Legii cu privire la informație, articolul 14, informațiile solicitate vor fi puse la dispoziția solicitantului în limba de stat sau în limba în care au fost elaborate.

În cazul în care informaţiile, documentele au fost elaborate într-o altă limbă decît cea de stat, furnizorul de informaţii va fi obligat să prezinte, la cererea solicitantului, o copie a traducerii autentice a informaţiei, documentului în limba de stat.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000