Bani.md

Un cipriot a venit în țara noastră să se logodească cu o moldoveancă, însă s-a ales cu un dosar penal

Un cipriot a venit în țara noastră să se logodească cu o moldoveancă, însă s-a ales cu un dosar penal foto: airport.md

A venit în Republica Moldova ca să se logodească cu o moldoveancă, însă s-a ales cu un dosar penal, fără a fi vinovat de ceva. Este povestea unui cetățean cipriot, care a avut o experiență ce îi va aduce amintiri neplăcute despre țara noastră. Acesta a încercat să își facă dreptate în intasnțele de judecată naționale, dând în judecată Ministerul Justiției pentru faptul că a fost bănuit ilegal de fapte pe care nu le-a comis.

Cipriotul a venit în Republica Moldova împreună cu o rudă de a sa pe 28 ianuarie 2016, cu avionul de pe cursa Londra-Chișinău.  La aterizare, unul dintre angajații Aeroportului Internațional Chișinău de la ghișeu l-a învinuit că ar fi pus 10 euro în interiorul pașaportului. Bărbatul a declarat că probabil banii au nimerit întâmplător, deoarece în buzunarele unde erau paşapoartele, acolo erau şi banii.

După ce au fost interogaţi fără a le fi prezentată vreo copie a procesului-verbal de audiere şi a procesului-verbal de ridicare a paşapoartelor, anchetatorul le-a spus că sunt liberi şi pot pleca, însă, a refuzat să le întoarcă pașaportul, comunicând că le vor putea primi peste 2-3 zile.

De asemenea, logodnica, venită la aeroport, a fost și ea interogată. A doua zi, unul dintre polițiști le-ar fi dat un număr de telefon al unui avocat, care, din spusele polițistului ar putea să îi ajute să-și recupereze pașapoartele.

Moldoveanca a contactat avocatul recomandat, care i-a comunicat că persoanele care au rămas fără pașapoarte trebuie să achite câte 600 de euro pentru fiecare act. Nefiind de acord cu aceasta, dânşii au scris o plângere la organele competente pentru faptul că de la ei se pretind bani. Pe acest caz, CNA a pornit o cauză penală, pe faptul coruperii pasive comise de către avocat şi unul dintre colaboratorii poliţiei care estorcau bani de la cetăţenii Republicii Cipru.

De asemenea, CNA a înaintat cipriotului ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit în comiterea coruperii active. Peste câteva zile, cipriotul a fost scos de sub urmărie penală, i-a fost restitutit pașaportul și bancnota de 10 euro, găsită în interiorul pașaportului.

Totuși, bărbatul consideră că i-au fost încălcate drepturile constituționale, fiind bănuit ilegal de comiterea acţiunilor pe care nu le-a comis, iar colaboratorii care au instrumentat cauza penală în privinţa lui intenţionat şi-au depăşit atribuţiile de serviciu.

Mai mult, cetățeanul cipriot a fost nemulțumit de faptul că nu i s-au adus scuze oficiale în numele statului și că toate aceste acțiuni i-au adus situații de stres, bani pierduți și i-au agravat starea de sănătate.

Astfel, cipriotul a dat în judecată Ministerul Justiției, cerând  despăgubiri materiale de circa 237 de mii de lei și prejudicii morale de 50.000 de lei.

Bărbatul susține că a fost nevoit să închirieze un automobile pentru a se deplasa la organele de urmărire penală, a achitat costul biletului înapoi spre Londra, a ratat salariul de la locul său de muncă din Marea Britanie și a plătit bani pentru asistență juridică.

Judecătoria Chișinău i-a acceptat cererea de chemare în judecată, însă a dispus încasarea din bugetul statului a sumei de 15.000 de lei.

Ministerul Justiției a contestat decizia la Curtea de Apel și apoi la Curtea Supremă de Justiție, însă ambele instanțe au menținut decizia Judecătoriei.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6070 0.0927
USD 17.0828 0.0096
RUB 0.2988 0.0015
RON 4.4490 0.0267
UAH 0.6096 -0.0026