Bani.md

Un nou focar de pesta porcină în Republica Moldova. Virusul- depistat la trei animale dintr-o gospodărie

Un nou focar de pesta porcină în Republica Moldova. Virusul- depistat la trei animale dintr-o gospodărie foto: radioresita.ro

Un focar de pestă porcină a fost înregistrat în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă. Virusul a fost depistat la animalele din trei gospodării, a anunțat astăzi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Centrul Republican de Diagnostică Veterinară a confirmat prezența virusului, după ce astăzi au fost prelevate mai multe probe.

Potrivit responsabililor ANSA, la Ştefan Vodă a fost convocată şedinţa extraordinară a Comisiei raionale pentru Situţii Excepţionale, la care a fost aprobat planul complex de măsuri de profilaxie a PPA în localiatea Palanca în perioada de risc.

În prezent, în localitate se desfăşoară ancheta epidemiologică, se efectuează dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea în locurile unde au fost întreţinute animalele afectate, iar porcinele din localitate sunt plasate sub observaţie sanitar-veterinară. Concomitent au fost intensificat controlul privind mişcarea şi traficul de porcine, produse şi subproduse obţinute de la acestea, Populaţia locală, în special proprietarii de porcine,  sunt instruiţi la capitolul respectarea regulilor de bio-securitate aplicate în exploataţii. La faţa locului s-a deplasat echipa de intervenţie a Agenţiei, dotată cu utilajul şi mijloacele necesare lichidării focarului de PPA.

În scop excluderii apariţiei şi răspândirii bolii, în sarcina şefilor de subdiviziuni teritoriale pentru siguranţa alimentelor se pune organizarea controlului oficial a tuturor obiectelor supuse supravegherii sanitar-veterinare de stat cu risc sporit pentru PPA. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar urmează să organizeze recepţionarea operativă  şi analiza probelor susupecte parvenite din teritoriu, elaborarea şi aprobarea prin ordin a graficului de serviciu permanent, inclusiv în zilele de odihnă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2586 -0.1098
USD 16.4911 -0.0309
RUB 0.2847 -0.0022
RON 4.3414 -0.0240
UAH 0.6234 -0.0019