Bani.md

Unitatea convențională va reveni la 20 de lei?! Parlamentul va decide (DOC)

Unitatea convențională va reveni la 20 de lei?! Parlamentul va decide (DOC)

Unitatea convențională ar putea reveni la 20 de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova de către Adunarea Populară a Găgăuziei, care prevede modificarea și completarea Codului Contravențional.

„Reieşind din legea în vigoare unitatea convenţională pe baza căreia se calculau amenzile, a fost majorată de două ori şi jumătate. Adică de la 20 de lei la 50 de lei. Cu toate acestea, a existat o creştere nu numai a unităţii convenţionale, dar şi dimensiunea maximă a amenzii atât pentru persoanele fizice cât şi juridice. Respectiv, au crescut şi sumele amenzilor”, se spune în document.

Autorii proiectului argumentează necesitatea revenirii la 20 de lei a valorii unității convenționale prin faptul că salariile cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a UTA Găgăuzia, sunt mici.

„Cu actualele tarife mari pentru serviciile comunale, gaz, energie electrică, precum şi preţurilor mari la benzină, motorină etc., populaţia practic supravieţuieşte din contul mijloacelor băneşti cîştigate peste hotarele Republicii Moldova. Creşterea mărimii amenzii, fără creşterea mărimii unităţii convenţionale, deja, în sine, este o avertizare drastică pentru contravenienţi”, menționează documentul.

Proiectul a fost elaborat cu scopul de a aduce unitatea amenzilor în concordanță cu situația socio-economică din țară.

Proiectul de lege respectiv urmează a fi dezbătut în cadrul comisiilor parlamentare, după care va fi inclus pe ordinea de zi a Parlamentului.

Bani.md amintește că la 29 iulie 2016, Parlamentul a decis ca unitatea convențională în Codul Penal din Republica Moldova, să fie majorată de la 20 de lei până la 50 de lei, iar la 27 octombrie 2016 modificarea a fost publicată în Monitorul Oficial

La 16 martie 2017 a intrat în vigoare și modificarea unității convenționale în Codul Contravențional, aceasta fiind egalată cu cea din Codul Penal, adică la valoarea de 50 de lei.

Citește și: 

Atenție, ȘOFERI! De mâine - noi amenzi rutiere. Valoare maximă a amenzii va fi de 25 de mii de lei

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000