Bani.md

Unitățile de schimb valutar ar putea fi sancționate de către Fisc, în urma informațiilor parvenite de la Banca Națională

Unitățile de schimb valutar ar putea fi sancționate de către Fisc, în urma informațiilor parvenite de la Banca Națională

Fiscul va putea amenda agenții economici din domeniul bancar, care prestează servicii de schimb valutar, dacă aceștia vor admite încălcări ale legsilației ce ține de utilizarea mașinilor de casă și control cu memorie fiscală. Acest lucru va putea fi efectuat la îndemnul Băncii Naționale, împuternicită cu pârghii de control.

Cu un proiect în acest sens a venit Ministerul Finanțelor, care a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine.

Astfel, în urma controalelor, în cazul depistării abaterilor de la normele legale, Banca Națională va remite un exemplar al actului de Control către Serviciul Fiscal de Stat, spre „ examinarea aplicabilităţii sancţiunilor conform Codului fiscal şi/sau Codului contravenţional.”

În aceleași timp, actele ce țin de rezultatele controlului vor fi elaborate în 3 exemplare, și nu în două cum prevede legea actuală.

Proiectul mai prevede și modificări în partea de reglementare valutară, cu introducerea unei noțiuni noi: „sistem informatic valutar - platformă software şi/sau hardware, a cărei construcţie înglobează un nod intermediar de transmitere în timp real a informaţiei gestionare şi financiare la executarea operaţiunii de schimb valutar în numerar cu persoanele fizice efectuate la aparatele de schimb valutar ale unităţilor de schimb valutar licenţiate, prin canale digitale securizate, în sistemul informaţional al Serviciului Fiscal de Stat, asigurînd protecţia algoritmilor de lucru şi a datelor împotriva modificărilor neautorizate”.

Modificarea este necesară, potrivit autorilor poriectului, întrucât BNM deseori depistează fapte ce constituie contravenţii, mai ales încălcarea regulilor de exploatare a mașinilor de casă si control , însă BNM nu este organ de specialitate specificat, împuternicit cu atribuţii de constatare a contravenţiei şi/sau de sancţionare. Tocmai de aceea, se propune ca rezultatele controalelor să fie remise Serviciului Fiscal pentru a putea aplica sancțiuni.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000