​​​​​​​ANRE a aprobat certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL„Vestmoldtransgaz”

06 Sept. 2021, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Sept. 2021, 11:50 // Actual //  Otilia Cotruța

La data de 03.09.2021, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost finalizată procedura de certificare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” conform modelului „Separării proprietății”, se arată în cadrul unui comunicat de păresă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

SRL „Vesmoldtransgaz” este primul operator al sistemului de transport care a finalizat cu succes procedura de Certificare în cadrul căreia se examinează respectarea de către operatorul sistemului de transport a cerinţelor privind separarea şi independenţa acestuia, precum şi a altor cerinţe relevante impuse operatorului sistemului de transport prin lege.

Scopul de bază a certificării este asigurarea separării și independenței operatorului sistemului de transport în raport cu întreprinderile care produc sau furnizează gaze naturale, precum și independența persoanelor care controlează operatorul sistemului de transport în vederea garantării excluderii de comportamente și de practici discriminatorii în raport cu utilizatorii de sistem sau categoriile de utilizatori de sistem, evitând, în special, discriminarea în favoarea întreprinderilor înrudite.

Anterior, la 2 martie 2021, Consiliul de Administrație al ANRE a emis hotărârea de Certificare provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz”, operator care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”.

După examinarea de către Secretariatul Comunităţii Energetice pe parcursul a 4 luni a documentelor şi informaţiilor care au stat la baza emiterii certificării provizorii, conform procedurii stabilite de art. 36 din Legea nr. 108 din 27.05.2016, Secretariatul Comunităţii Energetice a prezentat Avizul său cu privire la îndeplinirea de către operatorul sistemului de transport a condiţiilor de certificare, recomandând Agenției să solicite ca SRL „Vesmoldtransgaz” să prezinte o foaie de parcurs detaliată cu etapele ulterioare, care să conducă la o operațiune comercială completă către 1 octombrie 2021.

Astfel, Agenția menționează că a ținut cont de toate recomandările SCE în procesul de elaborare și aprobare a Hotărârii cu privire la cerificarea OST al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz”. Hotărârea respectivă va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Obligația privind certificarea operatorilor sistemelor de transport a gazelor naturale este stabilită prin Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale, pentru statele membre ale Tratatului de instituire a Comunității Energetice și transpusă în Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală