Bani.md

„Află totul despre bani” - se dorește o mai bună educație financiară în Republica Moldova

„Află totul despre bani” - se dorește o mai bună educație financiară în Republica Moldova

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova și sprijinul OCN Iute Credit lansează campania națională de educație financiară “Află totul despre bani!”.

Apelul la educație financiară este adresat publicului larg și are drept obiectiv creșterea nivelului de cunoaștere al populației în ceea ce privește managementul financiar personal, mecanismele de economisire și investiții accesibile în țară. Campania este lansată dat fiind creșterea continuă a volumului de credite accesate de către populație, în contextul unui volum redus de resurse consolidate de educație financiară la nivel național.

“Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței înregistrează sistematic petiții semnate de persoane fizice în legătură cu produsele și serviciile de creditare accesate. Sigur că depunem toate eforturile necesare să soluționăm petițiile înaintate de cetățeni, însă o bună parte din acestea atestă un nivel redus de înțelegere din partea populației a criteriilor de bază privind managementul resurselor financiare și condițiile eficiente de creditare. Ne-am propus ca prin Campania lansată astăzi să asigurăm consumatorii cu  informațiile și deprinderile necesare, astfel încât deciziile financiare, inclusiv cele de creditare să fie asumate și benefice populației.”, a declarat Violina VARTA, Director interimar al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței.

Importanța educației financiare a populației este recunoscută, atât la nivel mondial, cât și la nivel european.

„Abilitățile de management financiar, pe care ne propunem să le promovăm prin această Campanie, pot ajuta cetățenii să anticipeze situațiile financiare neprevăzute, să investească în mod inteligent și să economisească. Aceasta îi poate ajuta, de asemenea, să evite tentativele de fraudă în domeniul plăților. Nu în ultimul rând, educația financiară este importantă și pentru economia țării. În calitate de asociație de business multisectorială, reprezentăm și companii din sectorul financiar. Este firesc, din numele acestor companii, să contribuim la alfabetizarea societății pentru a asigura un consum conștient si responsabil  de servicii financiare.”, susține Mila MĂLAIRĂU, Director executiv, Camera de Comerț Americană din Moldova.

Campania de educație financiară este lansată la inițiativa OCN Iute Credit, urmând exemplul țărilor dezvoltate europene și internaționale.

“Societatea noastră are nevoie de oameni cu încredere în ei, iar încrederea se obține atunci când deciziile pe care le luăm se bazează pe cunoștințe și experiență, mai ales când vorbim despre deciziile financiare. Pe de altă parte, educația financiară, oferită la un nivel accesibil și calitativ, poate aduce avantaje fiecărui cetățean, indiferent de vârsta sa și de nivelul veniturilor sale. Sunt extrem de mândru că inițiativa lansată de Iute Credit de sporire a cunoștințelor și abilităților financiare a populației este susținută de APCSP și AmCham și vom depune toate eforturile ca această Campanie să ofere mecanisme practice și eficiente de management financiar pentru fiecare.”,  a precizat Lilian GUZUN, CEO Iute Credit.

Pe parcursul derulării Campaniei urmează să fie produse peste 20 de materiale video ce vor fi axate pe instrucțiuni practice de management financiar. Totodată, vor fi prevăzute platforme prin care publicul larg vor putea să propunăsubiecte concrete pentru a fi prezentate în cadrul Campaniei.

Campania de educație financiară este planificată pentru un an de zile și prevede o componentă dedicată mass media în ceea ce privește reflectarea aprofundată la tematica financiară, precum și o campanie de presă, online și social media. De asemenea, la nivel de țară vor fi organizate lecții deschise pentru elevi și studenți.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000