Bani.md

#AnticrizaCOVID19 Cum va ajuta statul întreprinderile care și-au sistat activitatea, dar continuă să achite salariile angajaților

#AnticrizaCOVID19 Cum va ajuta statul întreprinderile care și-au sistat activitatea, dar continuă să achite salariile angajaților

Statul va veni cu un plus ajutor pentru întreprinderile care au fost nevoite să-și suspende activitatea, în urma instituirii stării de urgență din cauza răspândirii coronavirusului.

„Pentru întreprinderile, cum ar fi cele din sectorul HORECA, comerț, agrement, care și-au sistat activitatea în conformitate cu dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), dar continuă să achite salariile depline angajaților; statul va restitui 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare. Pentru întreprinderile, cum ar fi textile sau cablaje, care și-au sistat activitatea nefiind impuși de dispoziția CSE, dar pentru că produsul lor nu mai este cerut pe piață; statul va restitui 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a mai precizat că, atunci când deciziile vor fi în vigoare, se va stipula ca lista salariaților să fie cu numele celor angajați până la 1 martie și calculele se vor face în funcție de salariile ridicate de către angajați în luna februarie. Asta pentru a fi prevăzute măsuri pentru cei care își vor dori să facă abuz.

La același briefing de presă, Igor Dodon a promis că persoanele care au activat cel puțin nouă luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă urmează să se adreseze la oficiile forței de muncă pentru a obține 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de trei ori. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum nouă luni sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj, statul le va acorda un suport financiar în mărimea salariului minim garantat pe economie, în valoare de 2 775 de lei.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000